Çin

Çin-Avustralya ilişkilerinin 'geriye gitmesi' nasıl önlenebilir?

Avustralya Associated Press haber ajansında yer alan makalede, Çin-Avustralya Diplomatik ve Stratejik Diyaloğu’nun yedinci turuyla ilgili olarak, "Pandalardan tarifelere kadar tüm konular, Çin ve Avustralya dışişleri bakanları arasında gerçekleşen görüşmede ele alındı." ifadesine yer verildi.

CRI Haber Merkezi

Söz konusu ifade, Çin-Avustralya ilişkilerinin iyileşmeye devam ettiğinin bir kanıtı oldu. Kamuoyunda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, mart ayında Avustralya'ya yaptığı ziyaretin Çin-Avustralya ilişkilerinin daha da "ısınmasını" teşvik edeceği değerlendiriliyor.

Bu yıl, Çin ve Avustralya arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulmasının 10. yıl dönümü. Ancak 2018'den itibaren, Avustralya yönetiminin ABD'nin Çin politikalarını desteklemesi ve yanlış politikalar uygulaması nedeniyle Çin-Avustralya ilişkileri geriledi. Mayıs 2022'de iktidara gelen Avustralya İşçi Partisi, bu politikaları düzeltme yoluna gitti ve ilişkiler iyileşmeye başladı. Kasım 2022'de, G20 Zirvesi sırasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Avustralya Başbakanı Anthony Albanese arasında gerçekleşen görüşmede, ilişkilerin iyileştirilmesini hızlandırmak konusunda mutabık kalındı. Kasım 2023'te Albanese'nin Çin'e yaptığı ziyaret, son yedi yılda bir Avustralyalı başbakanın gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu.

Avustralya medyasında yer alan haberlerde, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Avustralya’ya yaptığı ziyaretin ikili ilişkileri yıllardır süregelen çıkmazdan çıkaracak önemli bir adım olduğuna dikkat çekildi.

Wang Yi’nin Avustralya ziyareti sırasında iki taraf arasında birçok görüşme gerçekleşti. Çin, ikili ilişkilerin artık doğru yönde ilerlediği, bu ilerlemenin geri dönmeksizin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Avustralya ise, ortak çıkarların peşinden gitmenin öneminin altını çizdi.

Çin-Avustralya ilişkilerinin "geriye gitmesi" nasıl önlenebilir?

Birincisi iki ülke birbirine saygı gösterip anlaşmazlıkları uygun bir şekilde çözmeli. Özellikle Avustralya Çin’in esas çıkarlarına ve kaygılarına saygı göstermeli.

İkincisi, Çin-Avustralya ilişkilerin gelişimi, bağımsızlığa ve egemenliğe dayanmalı. Avustralya, ABD'nin müttefiki, Çin'in ortağı ve aynı zamanda egemen bir ülkedir. Çin, Çin-Avustralya ilişkilerinin gelişiminin üçüncü bir tarafı hedef almadığını ve aynı zamanda üçüncü bir tarafça etkilenmemesi gerektiğini vurguladı. Avustralya, büyük güçlerin jeopolitik çatışmada kullandığı bir alet olmak yerine, somut iş birliğiyle kendi halkının ve tüm bölgenin yararına çalışmalı.

Çin-Avustralya ilişkilerinde ekonomik ve ticari iş birliği en aktif ve dinamik itici güçtür. Çin, üst üste 15 yıldır Avustralya’nın birinci ticari ortağı olmuştur. Çin, hem Avustralya’nın en büyük ihracat hedef ülkesi, hem de Avustralya'nın en büyük ithalat kaynağı ülkesidir. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyileştirilmesiyle birlikte ikili ticaret kanalları daha açık hale getirildi. Avustralya tarafından  açıklanan verilere göre, 2023 yılında iki ülke arasındaki mal ticaretinin hacmi 300 milyar Avustralya doları’nı geçti.

Şu an Çin tarzı modernizasyonun kapsamlı bir şekilde ilerletilmesinin, başta Avustralya olmak üzere çeşitli ülkelere daha fazla fırsatlar getirmesi bekleniyor. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Ocak 2024’te Avustralya’nın Çin’e yaptığı yatırım yüzde 186,1 arttı. Bu da Avustralya’nın sanayi ve ticaret çevrelerinin Çin’in gelecekteki kalkınmasına beslediği güveni yansıtıyor.

Çin'in vurguladığı gibi, Çin ve Avustralya, artık doru yönde gelişmeye başlayan ikili ilişkilerin istikrarlı ve uzun vadeli gelişmesini sağlamak için birlikte çaba harcamalı.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN