Şirket gelirleri, yıllık bazda  yüzde 2 artışla 25,5 milyar dolara yükselerek analistlerin 24,77 milyar dolarlık beklentisinin hafif üzerinde geldi. Şirketin GAAP dışı hisse başına kârı 0,52 dolarla 0,62 dolarlık konsensüsün altında kaldı.

Tesla’nın GAAP bazında net kârı ise geçen yılın aynı dönemindeki 2,7 milyar dolar ya da hisse başına 0,78 dolar seviyesinden çeyrekte yüzde 45 düşüşle 1,48 milyar dolara ya da hisse başına 0,42 dolara geriledi.

Şirket bu dönemde 410 bin 830 adet araç ürettiğini ve 443 bin 956 adet araç teslim ettiğini belirtti.

Tesla’nın sonuçlarında dikkat çeken bir segment olarak otomotiv gelirleri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemindeki 21,27 milyar dolar seviyesinden yüzde 7düşüşle 19,9 milyar dolara geriledi.

Tesla, rakipleri karşısında pazar payı kaybediyor

Tesla hala ABD’de en çok elektrikli araç satan şirket konumunda ancak yaşlanmaya başlayan  sedan ve SUV serisi ve Musk’ın kışkırtıcı siyasi yorumlarının etkisiyle rakibine pazar payı kaybediyor.

Tesla, talebi canlandırmak için Çin ve ABD’de indirimler ve teşvikler sundu ancak bu anlaşmalar şirketin karlılığına olumsuz yansıdı. Düzeltilmiş kâr marjı 2023’ün ikinci çeyreğindeki yüzde 18,7’den yüzde 14,4’e düştü.

Öte yandan Tesla’nın konut, ticari ve kamu hizmeti kullanımı için büyük yedek piller satan ve kuran enerji üretimi ve depolama işindeki gelir, bir yıl önceki aynı çeyreğe göre neredeyse iki katına çıkarak 3 milyar doların biraz üzerine çıktı. Şirket, Megapack ve Powerwall’un bu dönemde “rekor dağıtım gerçekleştirdiğini” söyledi.

Tesla’nın finansal sonuçları, hisse performansında zayıflamayı da beraberinde getirdi. Şirketin elektrikli araç gelirleri, Çin ile mücadele kapsamında yapılan fiyat indirimleri sonucunda düşüş gösterirken artan maliyetler de kârlılık marjlarını baskıladı.

Tesla, Çin ile rekabet ettiği bu dönemde ABD’de en çok satılan elektrikli araç şirketi unvanını korusa da pazar payı kaybetmeye devam ediyor.

Ek olarak, şirketin mevcut modellerinde kasa değişikliği yapmaması da değer kaybetmesine neden oluyor.

ABD’de elektrikli araç satışları artarken Tesla’nın satışlarının düşmesinde hem yaşlanan modellerin hem de Çin ile sektörde artan rekabetin etkili olduğu söyleniyor.

Xi Jinping: Çin ve Burundi, iyi kardeşler Xi Jinping: Çin ve Burundi, iyi kardeşler

Tesla, pazar payını artırabilmek için daha düşük bütçelerin de erişebileceği bir model üretmeyi planlıyor. Üretimine 2025’in ilk yarısında başlanması beklenen uygun fiyatlı modeller Tesla’nın rekabet gücünü artırabilir ve pazar payını destekleyebilir.

Kaynak: Bundle