CMG Haber Merkezi

Yayımlanan verilere göre, bu yılki fuar birçok anlamda büyük verimlilik sağladı. Geçen yılın fuarına kıyasla bir yıllık niyet anlaşmalarının hacmi yüzde 2 artarak 80 milyar ABD Doları'nı aştı. 129 ülke ve bölgeden 3.496 firma fuara katıldı. Fuar, dünyanın en büyük 500 firması ve sektördeki lider işletmelerin katılımıyla rekor kırarken, 186 firma ve kuruluş ise her yıl olduğu gibi devamlılık gösterdi ve izlerini bıraktı. Bu yılki etkinlikte ayrıca 450 yeni ürün, yeni teknoloji ve hizmetin lansmanı yapıldı.

Yabancı katılımcılara fuarın dışında da sürprizler sunuldu. Çin hükümeti, 8 Ekim itibariyle Slovakya ve Norveç de dahil olmak üzere 9 ülkeye vize muafiyeti uygulamaya başlayacağını açıkladı. Birkaç gün önce ise Çin’in imalat sektöründeki tüm yabancı yatırım kısıtlamaları kaldırıldı. 1 Aralık itibarıyla Çin, en az gelişmiş ülkelere yönelik tüm vergi kategorilerinde sıfır gümrük vergisi uygulamasına başlayacak. Bu değişiklikler, yabancıların Çin’e gelmesini ve Çin’de iş kurmasını daha da kolaylaştırırken, uluslararası işbirliğine yeni fırsatlar sunuyor.

Küresel ölçekte bakıldığında, Çin’in dışa açılma çabaları büyük önem taşıyor. Dünya ekonomisinin büyümesindeki zorluklar devam ederken, anti-küreselleşme hareketi ve ticari korumacılık güçleniyor. Açıklık ve fırsatlar ise giderek daha nadir hale geliyor. 7. CIIE’nin düzenlendiği sırada yayımlanan 2024 Dünya Açıklık Raporu’nda, 2023 yılı için Dünya Açıklık Endeksi’nin yüzde 0,7542 olduğu ve bu endeksin 2022 yılına göre yüzde 0,12, 2008 yılına kıyasla ise yüzde 5,43 oranında azaldığına dikkat çekildi. Buna karşın, Çin’in 2023 açıklık endeksi, 2008 yılına göre yüzde 11,89 oranında artmış durumda.

Fuarda öne çıkan bir diğer yenilik ise teknoloji ve sürdürülebilirlik alanında atılan adımlar oldu. AI teknolojisiyle çalışan spor ayakkabılarından, sürdürülebilir malzemelerle üretilen yeşil plastiklere, ileri teknolojiye dayalı sağlık donanımlarından ilaçlara kadar birçok yenilik dikkat çekti.

Yabancı sermayeli firmalar, Çin’in büyük pazarındaki fırsatları değerlendirerek ileri teknolojiye dayalı ürünler geliştirmeye devam ediyor. Bu firmalar, fuarın sunduğu fırsatlar sayesinde birbirinden öğreniyor ve endüstriyel olasılıklarını genişletiyor. Örneğin, ABD merkezli Ampaire firması ile Çin’in Vertaxi şirketi, fuara ortaklaşa katılarak bu yılki fuarın en büyük ürünlerinden biri olan uçan taksiyi sergiledi.

2. "Küresel Güney" Düşünce Kuruluşları Diyalogu başladı 2. "Küresel Güney" Düşünce Kuruluşları Diyalogu başladı

Daha fazla yabancı sermayeli firmanın gelecek yılki CIIE için rezervasyon yapması nedeniyle fuar alanı bu yıl 100 bin metrekareyi geçti. Ayrıca, bu ayın sonunda 2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı (CISCE) açılacak. Çin’in açıklığı ve modernleşme süreci, ülkenin dünyaya sağladığı kıt mal özelliğiyle pekişiyor. Bu nedenle, yabancı firmalar, “Çin’e gelmeyi” uzun vadeli bir taahhüt olarak görüyor. Danimarka'nın Grundfos Grubu'nun Çin Direktörü John Markmann’ın belirttiği gibi, Çin’in açıklığı ve kapsayıcılığı, her yabancıya ve yabancı sermayeli firmaya fayda sağlamakta.