Türkiye

Cem Gürdeniz: Kabotaj tekelimiz ihlal edildi

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın yıl dönümü dolayısıyla paylaştığı mesajda, hızlanan limanların özelleştirilmesini eleştirerek uyarıda bulundu. Gürdeniz, “Bugün Mersin gibi en kritik ve stratejik limanlarımızın pek çoğu yabancı ortaklıdır. Kâğıt üzerinde Türk ortaklı görünen ancak yabancı ortakların finansal kontrolü ve baskısı altındaki bu limanlarımızın güvenliğimizi etkileyecek kriz senaryolarında nasıl kullanılacağı bile açık değildir” dedi.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın yıl dönümü dolayısıyla paylaştığı mesajda,  limanların özelleştirilmesini eleştirerek uyarıda bulundu. Gürdeniz, “Bugün Mersin gibi en kritik ve stratejik limanlarımızın pek çoğu yabancı ortaklıdır. Kâğıt üzerinde Türk ortaklı görünen ancak yabancı ortakların finansal kontrolü ve baskısı altındaki bu limanlarımızın güvenliğimizi etkileyecek kriz senaryolarında nasıl kullanılacağı bile açık değildir” dedi.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98’inci yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Gürdeniz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Kabotaj tekeli Osmanlıyı kemiren ve Türklerin denizcileşmesine en büyük engel teşkil eden kapitülasyonlara Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük ve okkalı tokadıdır. Türkiye’nin bağımsız denizciliğinin temeli, Türk denizcileşme hamlesinin başlangıç kilometre taşıdır. Kabotaj, aynı zamanda mavi vatandaki kayıtsız şartsız egemenliğimizin mihenk taşıdır. Bu hak Türk vatandaşlığı tekelindedir.

Bugün kabotaj tekeli sulandırılmıştır. 2002 sonrası hızlanan limanların özelleştirilmesi ve devlet tekelinde kalması gereken römorkaj hizmetlerinin özel sektöre devri sonrası yabancı ortaklıklara açılması; Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu (TUGS) ile 1999 sonrasında Türk sahipli gemilerde yabancı uyruklu denizci çalıştırma izni verilmesi; 2013 yılında yürürlüğe giren Petrol Kanunu ile sismik, sondaj gemileri ile destek gemilerinde ve FSRU (Yüzer gaz depolama çevrim tesisi) gemilerinde yabancı personele izin verilmesi kabotaj tekelimizin ihlal edildiği alanlardır. Bugün Mersin gibi en kritik ve stratejik limanlarımızın pek çoğu yabancı ortaklıdır. Kâğıt üzerinde Türk ortaklı görünen ancak yabancı ortakların finansal kontrolü ve baskısı altındaki bu limanlarımızın güvenliğimizi etkileyecek kriz senaryolarında nasıl kullanılacağı bile açık değildir. Kısacası, Kabotaj Kanunumuz pek çok açıdan yaralıdır. Devlet kabotaj ihlallerine, gevşetilmesi ve sulandırılmasına göz yumamaz. Bugün zenginleşme ve kişisel çıkarlarını devletin egemenlik hakları, onuru ve gelecek nesillerin güvenlik ve refahının önüne koyanları gördükçe, Atatürk zamanında kabotaj ve denizdeki Türk sancağının onurunu kişisel çıkarların üzerinde tutan ticaret erbabını ve denizcileri vefa ile anıyoruz. Kabotaj kanununun yürürlüğe girmesine sebep olanları, başta vatan kurtarıcı ve devlet kurucu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere saygı ve takdirle anıyor, rahmet diliyorum. Türkiye'nin halkı ve devleti ile denizcileşeceği, Mavi Vatanın milli ülküye dönüşeceği günlere inançla, Denizcilik ve Kabotaj Bayramınız Kutlu olsun.”

ü

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN