Çin

'BRICS, NATO'nun savaşmak için bir araya geldiği hayali düşmanlardan çok daha fazlası'

Taihe Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Charles Liu, Türkiye’nin BRICS'e katılma isteğini ve arka planını Global Times’a değerlendirdi.

Loading...

Taihe Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı Charles Liu, Global Times’a verdiği röportajda Türkiye'nin BRICS'e, yani günümüzdeki haliyle BRICS+’a katılma düşüncesini masaya yatırdı. Liu, Türkiye'nin BRICS’e katılımının yalnızca beş orijinal üye ile sınırlı olmadığını ve bu durumu oldukça etkileyici bulduğunu vurguladı.

Uzun süredir Avrupa Birliği’ne katılma çabaları içinde olan Türkiye, NATO'nun da bir üyesi. Ancak, Liu'ya göre, Türkiye'nin BRICS'e katılma isteği, uluslararası arenada kendine yeni bir pozisyon yaratma arzusuyla doğuyor. Liu, "Türkiye’nin BRICS’e katılması, NATO üyesi bir ülkenin küresel güneyin yanında yer aldığını göstermektedir." dedi.

NATO üyeliği ve Avrupa Birliği'ne katılma beklentisi, Türkiye'nin dış politikası üzerinde önemli bir etkiye sahip. Ancak Türkiye'nin yaşadığı ekonomik zorluklar ve iç dinamikler, NATO ve AB üyeliği sürecinin yeterli olmayabileceğini düşündürüyor. Liu, "Görünüşe göre NATO’ya katılım, Türk halkının yaşamlarını iyileştirme açısından yeterli görünmüyor, ancak BRICS’e katılmak, Güney-Güney iş birliğini destekleyerek daha iyi ticaret, finansal şartlar ve ekonomik gelişim sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

BRICS’in, üyeleri için yerel para birimleri ile yapılan uzlaşmalardan ziyade, ticari işlemler için kullanılacak bir BRICS para biriminden bahsettiğini dile getiren Liu, bu durumun Türkiye için oldukça anlamlı olduğunu kaydetti. Türkiye, BRICS'e katılmak suretiyle, yalnızca ekonomik fırsatlarını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda gelişmekte olan diğer ülkelerle daha derin bağlar kurma şansı da elde edecek.

Ayrıca, Batı'nın Türkiye'nin BRICS'e katılmasını, Çin veya Rusya'nın yanında yer almak olarak değerlendirmesi Liu’ya göre "son derece saçma." Liu, "Bu durum sağduyulu bir yaklaşım," dedi. BRICS’in, yalnızca beş ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda kurulduğunu belirten Liu, birçok gelişmekte olan ülkenin bu iş birliğinin faydalarını gördüğünü ve Türkiye’nin BRICS’e katılmasının bu bağlamda oldukça mantıklı olduğunu ifade etti.

Liu, "BRICS Plus’ın, çok yakında oldukça önemli ve büyük bir yapı haline geleceğini düşünüyorum. Bu, Küresel Güney’in kalkınma çabalarını hızlandırmak için iş birliği yaptığı olumlu bir gelişmedir." şeklinde konuştu. Türkiye'nin BRICS’e katılması, sadece ekonomik ilişkileri güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda uluslararası platformda daha etkili bir aktör olma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.