Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan bir ekonomik dayanışma oluşumu olan BRICS, 24-26 Ağustos Zirvesi’nde aldığı karar uyarınca yeni yıla 5 yeni üye ile genişleyerek girdi. BRICS’in son genişleme halkasına dâhil olan ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İran ve Etiyopya olarak sıralandı. Güney Afrika’da düzenlenen son zirvede örgüte katılım daveti alan Arjantin ise ülkede yaşanan iktidar değişiminin ardından BRICS’in dışında kalacağını duyurdu. Buna karşın ülkenin yeni lideri Javier Mieli, BRICS ile ilişkilerini devam ettirmek istediklerinin altını çizdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yeni katılımların BRICS’in vizyonu ve dinamizminin küresel güney ülkeleri tarafından paylaşıldığının katını olarak gösterdi.
Çin'in BRICS Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Dairesi Genel Direktörü Li Kışin, topluluğun 6 yeni ülkeyi üyeliğe davet ederek attığı genişleme adımının, Batı'ya karşı bir koalisyon oluşturmayı ve cepheleşme yaratmayı amaçlamadığını aktarmıştı. Kuruluş yıllarından itibaren farklı büyüme politikaları deneyen BRICS’in genişlemesine yönelik ilk girişim Çin’in daveti üzerine Güney Afrika Cumhuriyeti'nin katılımıyla gerçekleştirmişti.
Küresel ekonominin oyun kurucusuBRICS’e katılımların ardından platformun adının “BRICS+” şeklinde değiştirileceği iddia edilirken, uzmanlar yapının ekonomik gücüne dikkat çekiyor. Dünya nüfusunun yüzde 45’i yani 3,5 milyarı temsil eden BRICS aynı zamanda 28,5 trilyon dolar ile küresel ekonominin yüzde 28’ini oluşturuyor. BRICS yeni katılımlar ile birlikte dünya petrol üretiminin yüzde 44’ünü elinde bulunduruyor. Gelecek yıllarda ekonomik ağırlığın, esas olarak Çin ve Hindistan'ın büyümesi nedeniyle BRICS ülkeleri lehine değişmeye devam edeceği öngörülüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Hindistan, gelecek 10 yılda Almanya ve Japonya'yı geçerek dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacak.
Küresel ekonomideki ağırlıklarına karşın gelişmekte olan ülkelerin IMF ya da Dünya Bankası gibi kurumlardaki temsiliyeti sınırlı kalırken, BRICS 2014 yılında Yeni Kalkınma Bankası’nın kuruluşunu ilan etti. 2022 yılı sonu itibariyle Yeni Kalkınma Bankası yeni yollar, köprüler ve su tedarik projeleri için gelişmekte olan ülkelere 32 milyar dolar transfer gerçekleştirdi.
Rusya’nın başkanlığı denklem değiştirebilirBRICS’in 2024 yılında da elde ettiği başarıları daha da ileri taşıması bekleniyor. Dönem başkanlığını Rusya’nın devralması üzerine açıklama yapan ülkenin lideri Vladimir Putin, BRICS’in birliğin genişlemesini “Bu, birliğin artan otoritesinin ve dünya meselelerindeki rolünün güçlü bir göstergesidir." sözleri ile değerlendirdi.
BRICS'e katılmak isteyen yeni ülkelere ilişkin de değerlendirmeler yapılacağını vurgulayan Putin, "BRICS'in çok boyutlu gündemine şu veya bu şekilde katılmak isteyen yaklaşık 30 ülkenin ne derece hazır olduğunu değerlendireceğiz." açıklamasını yaptı. Bununla birlikte Putin, üye ülkelerin uluslararası ve bölgesel güvenliğe yönelik zorluklar için ortaklaşa etkili yanıtlar bulmasına özel önem vereceklerine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"BRICS Ekonomik Ortaklık Stratejisi 2025 ve Yenilikçi İşbirliği Eylem Planı 2021-2024'ün uygulanmasına, enerji ve gıda güvenliğinin sağlanmasına, BRICS'in uluslararası para ve finansal sistemdeki rolünün güçlendirilmesine, bankalar arası işbirliğinin geliştirilmesine ve karşılıklı ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasına katkıda bulunacağız.”