Geçtiğimiz günlerde oldukça tartışılan, ABD menşeli Boeing 737 Max 9 uçağının, penceresinin havada patlaması üzerine bu modeldeki 171 uçağın geçici olarak uçuştan çekilmesi talimatı verilmişti. Geçen aylarda da penceresi ve gövdesinin bir bölümü Portland Uluslararası Havaalanı'ndan kalkış yaptıktan dakikalar sonra patlamış ve havaalanına geri dönerek acil iniş yapmıştı.

Boeing 737 Max 9 uçaklarına dair incelemeler sürerken, CEO Dave Calhoun krize dair yaptığı açıklamada hatalarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi. 737 MAX programından sorumlu yönetici Ed Clark da istifa etti. Boeing'in hisse senedi değeri Çarşamba günü yaklaşık %1 oranında geriledi.

Yaşanan son olayda gövde problemi yaşayan ve kapısı kopan Boeing’e ilişkin CGTN Türk’e açıklamalarda bulunan Uçak Mühendisi ve Havacılık Uzmanı Muhammed Yılmaz, Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) tarafından yapılan incelemeler neticesinde, uçağın gövdesini ve kopan kapıyı üreten Spirit Aerosystems şirketinin, Boeing’e gönderdiği kapıya yakın bölgede 5 perçin hatası tespit edildiğini belirtti.

Çin hava sahasını ihlal eden Filipinler uçağı uzaklaştırıldı Çin hava sahasını ihlal eden Filipinler uçağı uzaklaştırıldı

Ancak sorunu fark eden Boeing’in teknik ekibi, bu problemi çözmek için, havada kopan kapıyı yerinden söküp, perçin kusurunu giderdikten sonra kapıyı yeninden gövdeye takıyor. Ama bu esnada kapıyı gövdeye bağlayan 4 temel bağlantı elemanını takmayı unutuyor.

Boeing seriyi yeniden üretecek mi?

Uçaklarda zaman zaman yazılım veya donanım açısından bazı kronik sorunların olabileceğini belirten Yılmaz, serinin sıfırdan tasarlanıp tekrar üretilmesini isteyenlerin sayısının az olmadığını söyledi. Çünkü Boeing 737 MAX serisi ilk günden beri çok büyük kriz ve problemlerle gündeme geliyor. Boeing’e maddi manevi büyük zarar veriyor.

Airbus tekel mi olacak?

Bu gelişmelerle birlikte şimdi gözler Boeing’den Avrupalı Airbus’a kaymış gözüküyor. Yılmaz’a göre, Boeing 737 MAX uçaklarının arka arkaya yaşadığı ölümlü kazalar ve kronik sorunlar nedeniyle dar gövde uçak segmentinde, Avrupalı Airbus pazar payını yüzde 60 seviyelerine çıkarıp resmen hâkimiyetini ilan etti.

Gözler Çinli C-919’a döndü

Küresel havacılık sektörünün yüzde 99’unu elinde bulunduran Boeing ve Airbus dominasyonu, son bir kaç yılda Boeing’te arka arkaya yaşanan krizler nedeniyle Airbus eksenine kaymış durumda ancak bu durum, iki dev ile dar gövde pazarında rekabet etmek üzere tasarlanıp geliştirilen C-919 için bir fırsat olabilir. Bunun için öncelikle C-919’un, seri imalat ve teslimat süreçlerinin hızlanması, ilk etapta Çinli havayollarının filosunda aktif hizmete başlayan uçakların performans verilerinin yakından incelenmesi gerekiyor. Konuya ilişkin Yılmaz, “C-919’un rüştünü ispat etmesi halinde, küresel havacılık pazarında, Airbus A320 ailesi ve Boeing 737 ailesi uçakları yerine gerçek anlamda tercih edilecek bir model haline gelebilir.” ifadesini kullandı.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN