Kamerun, Afrika'nın ortabatısında yer alıyor. Ekonomik anlamda tarımın hakim olduğu Kamerun'un endüstrisi ve altyapı tesisleri nispeten zayıf bir yapıya sahip. Nitekim Çin'in Mendo'o'da yarattığı en büyük izlenim, iş verimliliğinin yüksek olması. Örneğin, Çin, Kamerun Meclisi'nin yeni bir salonunu çok kısa süre içinde inşa edebildi.

Bunu gören Mendo'o Çin'i yakından tanımak için, yerel bir Konfüçyüs Enstitüsü'nde eğitim görmeye başladı ve standart Çince sınavını ülke birincisi olarak geçti.

Mendo'o daha sonra Beijing Üniversitesi'ne gelerek, Çin yolculuğuna başladı. Ekim 2017 yılında Mendo'o, Çin'de yoksullukla mücadeleyi yerinde görmek için Çin'in güneybatısında yer alan Guizhou eyaletine bağlı Huomao köyüne gitti. Mendo'o Çin Medya Grubu muhabirine verdiği demeçte, kalkınmanın Afrika ülkelerinin en büyük sıkıntılarından biri olduğuna işaret ederek, bu soruna etkili çözüm getirmek için Çin deneyimlerini paylaşmayı ve Çin'deki köylerde inceleme yapmayı tercih ettiklerini açıkladı.

Çin'de denizcilik endüstrisi gelişiyor Çin'de denizcilik endüstrisi gelişiyor

Mendo'o'nun verdiği bilgilere göre, Huomao köyü ücra, sarp dağlık bir bölge. Yerel hükümet, halkın yaşamını daha iyi şartlarda sürdürebilmesi için onları daha güvenli bir bölgeye yerleştirdi. Yerel hükümetin yoğun çabaları sayesinde, 2019 yılında Huamao köyü, tamamen yoksulluktan kurtuldu. 2021 yılında Huamaoluların kişi başına harcanabilir yıllık geliri, 2012 yılına göre 2 kat artarak, 21 bin yuanı buldu. Yerel halk, turizm sektöründe iş yapmaya başladı.

Geçen 8 yıl içinde Mendo'o, Çin'in kaydettiği hızlı gelişmeyi ve özellikle kırsal alanda gerçekleştirdiği  kalkınmayı yakından görmek için Çin'in 20 eyaletine bağlı 74 belediye ile 48 köyü ziyaret etti. Mendo'o Çin Medya Grubu'na verdiği demeçte, Çin kalkınmasının en büyük sırrının gelişmiş bölgelerin gelişmemiş bölgelerin kalkınmasına sağladığı yardım olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın son derece değerli olduğunu kaydetti.

Ülkeler arasındaki iş birliği, halklar arasındaki dostluğa dayanır. Mendo'o, Çin'de kaldığı sürede toplam 70 okulu ziyaret etti ve Çinli öğrencilere Afrika hakkında bilgiler aktardı. Çin ve Afrika arasındaki gençlik değişiminin önemini günden güne kavrayan Mendo'o, 2018 yılında Çin-Afrika Gençlik Federasyonu'nu kurdu.

Mendo'o, Afrika ülkelerinin öteden beri batılı medya kuruluşları aracılığıyla dünyayı tanıdıklarına dikkat çekerek, ancak bu durumun artık değiştiğini, Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun buna en iyi örnek olduğunu söyledi. Batılı medya kuruluşlarının Çin'i karalamaya ve "borç tuzağı" gibi iddialar ile manipülasyon yapmaya çalıştığını söyleyen Mendo'o, ancak bu karalamanın boşa çıkacağını, çünkü Çin'in Afrika ülkeleri için birçok büyük projeyi hayata geçirdiğini, Afrika halkının bu projelerden doğan meyvelerden faydalandığını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in insanlığın kader topluluğu düşüncesini desteklediklerini söyleyen Mendo'o, Çin'in Kamerun dahil tüm Afrika ülkeleriyle iş birliğinde yeni bir safya açılacağını ümit ettiklerini belirtti.