ABD Başkanı Joe Biden, Kongre tarafından onaylanan ve Rusya Federasyonu’nda veya Rus şirketlerince üretilen ışınlanmamış, düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumun ABD'ye ithalatını yasaklayan HR 1042 sayılı yasayı imzaladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, yasa 13 Mayıs 2024 Pazartesi günü resmiyet kazandı. Yasa, kabul edildiği tarihten itibaren 90 gün sonra yürürlüğe girecek ve 2040 yılına kadar geçerli olacak. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, imzalanan yasa tasarısıyla ABD'nin nükleer sektördeki liderliğini yeniden tesis ettiğini vurguladı.

Sullivan, "Biden'ın talebi üzerine ABD Kongresi'nin kısa süre önce tahsis ettiği 2.72 milyar dolarlık federal fonun da yardımıyla ABD'de zenginleştirme kapasitemiz hızlanacak ve nükleer sektörümüzde uzun vadeli büyümeye kararlı olduğumuz yönünde sanayiye net bir mesaj gönderecek" ifadesini kullandı.

Yasa, 30 Nisan’da ABD Senatosu tarafından kabul edilmiş ve Aralık ayında ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Bakanlara yasağı 'delme' izni

Yasa, ABD Enerji Bakanı’nın, Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanı ile anlaşarak, diğer uranyum tedarik kaynaklarının bulunmaması durumunda veya Rus yakıtının ithalatının ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun olması halinde bu yasağı kaldırmasına izin veriyor.

ABD’nin en büyük nükleer yakıt çevrimi şirketi olan Centrus, yasağın yürürlüğe girmesi halinde müşterilerine uranyum tedarik etmeye devam edebilmek için ilgili departmanlardan istisnalar yapılmasını talep edeceğini duyurdu. Bu durum, tüm Amerikan nükleer endüstrisinin çıkarlarına hizmet etmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında artış Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında artış

DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN