Türkiye

Bebek Ölümlerini Araştırma Komisyonu toplantısında ses kayıtları paylaşıldı

İstanbul'da bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinlemek üzere toplandı.

Komisyonda, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erkan Hacıfazlıoğlu da yenidoğan çetesi davasının soruşturma ve kovuşturma süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Hacıfazlıoğlu, CİMER'e ilk şikayetin 27 Mart 2023 tarihinde yapıldığını, 2 Mayıs 2023 tarihinde ise olağan dışı denetimlerin yapıldığını belirtti. Hacıfazlıoğlu, denetimlerin ardından 5 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nce İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne ihbarda bulunulduğu söyledi. Hacıfazlıoğlu, 20 Haziran 2023 tarihinde teknik, fiziki takip ve telefon dinlemesi için hakimden izin alındıktan sonra bu sürecin, 2024 yılı şubat ayına kadar devam ettiğini ifade etti. Bu süreçte yapılan 9 ayrı dinleme kararı ile toplam 300 kişinin dinlendiği öğrenildi.

"Çomak soktular kovanımıza"

Hacıfazlıoğlu, 25 Eylül 2023 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından neonatolog (yenidoğan yoğun bakım) uzman hekimlerden oluşturulan denetim ekiplerinin, savcılık ve emniyetle iş birliği içinde olağandışı eş zamanlı denetimler gerçekleştirdiğini kaydetti. Hacıfazlıoğlu, eş zamanlı yapılan teknik takibe yansıyan ve en önemli delilleri oluşturan tape (İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kaydedilmesi) kayıtlarını da paylaştı. Denetim sırasında elde edilen ve paylaşılan örnek bazı görüşmelerde şunlar yer aldı:

"- F.S.: Bizimkilere fiili girmişler hemen sabah aynı anda eş anlı girmişler hepsine.

- C.H.K.: Her türlü işi yolsuzluğu her türlü usulsüzlüğü açığa çıkarttılar. Çomak soktular kovanımıza.

- H.B.G.: Adamlar her tarafı basmış bütün epikriz dosyalarını inceliyorlar eş zamanlı her yere girdiler eş zamanlı şafak operasyonu yapar gibi girdiler.

- H.D.T.: Normal değil ya ben hayatımda böyle denetim görmedim abi yıllardır. İl sağlık müdürü dedi, sağlık bakanından sonraki en yetkili kişi size kafayı takmış diyor. İl sağlık müdürü dedi, hayatımda bu kadar ciddi bir olay hiç görmedim dedi.

-C.A.: Evet evet, hepsini didiklediler bizde de öyle bütün kan sonuçlarına kadar baktılar.

-S.Ş.: Hasta dosyaları epikrizler arşivden 115 tane dosya çıkarttırdılar, fotokopilerini istediler sonra epikrizlerle şeyler. Hastalar uyumlu mu yok entübe gösterilmiş akciğer filmi göster, çok kötüydü Doğukan, epikrizleri veremedik o ayrı bir durum.

-E.A.: Valla hocam her şeye bakıyorlar işte neden burada, tek hemşire var moladakiler yokken burada kim var ona bile taktılar."

Bakanlık yetkilileri, milletvekillerinin sorularını yanıtladı

TBMM Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı yetkilileri, komisyon üyelerinin ve üye olmayan milletvekillerinin sorularını cevapladı. ‘Yenidoğan çetesi hakkında 2016'da bir soruşturma başlatılıp kapatıldığı’ iddialarını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erkan Hacıfazlıoğlu, bu konuda hazırlanan müfettiş raporunda, "Özel hastanelerde tedavileri yapılan bebeklerin bu tedaviden zarar görmedikleri anlaşıldığından doktorlar hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek bulunmamaktadır" ifadesinin yer aldığını kaydetti. 'Bu olay kapatıldı' gibi algıların söz konusu olduğunu söyleyen Hacıfazlıoğlu, "Bilirkişi, raporunu müfettiş raporuna göre yazmış. 'İşlem yapılmaya gerek yoktur' diye rapor yazmış" dedi. Hacıfazlıoğlu, ayrıca 2016'da dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun soruşturmalar sırasında yazı göndererek sürece dahil olduğunu ama müfettiş raporunun ardından bu konuda yapılacak bir şey kalmadığını kaydetti.

"Reyap Hastanesi'ne 26 denetim yapıldı"

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Basri Velioğlu da ‘Özel hastanelere yapılan denetimlerin önceden haber verildiği’ iddiaları hakkında, "Olağan dışı denetimler gizlilik esasına göre yapılıyor. Bu konuda bilgi veriliyorsa bunu yapan memurlar hakkında işlem yapılıyor" açıklamasında bulundu. Velioğlu, yeni denetim modeline ilişkin ise bilişim tabanlı, klinik rehberler ışığında, ilgili riskli alanlara idari denetimlerin yanında denetimler yapacaklarını dile getirerek, "Yenidoğanda gereksiz uzun süreli yatışlar, laboratuvar sonuçlarının hastanın klinik gidişine, tedavisine uygunsuzluğunun tespiti gibi durumlarda biz yeni modelde artık hem uzaktan merkezi bilişim sayesinde hem de yerinde, giderek denetim yaparak bunları değerlendireceğiz. Müeyyideleri uygulayacağız" diye konuştu.

Öte yandan Velioğlu, Reyap Hastanesi'nde 26 denetim yapıldığını, bunların 23'ünün olağan, 3'ünün olağan dışı şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.