Dünya

Batı Şeria’da Pekin’de birleşen Filistin hedef alınıyor

İsrail Gazze’nin ardından Batı Şeria'da şiddetin dozunu artırıyor. Filistinliler ile birlikte bölgenin alt yapısını de hedef alıyor. İsrail’in Batı Şeria saldırılarının arka planını Filistinli Gazeteci Muhammed Ebu Taqiya ila konuştuk.

Yakup Aslan

İsrail saldırganlığının Batı Şeria ile birlikte Çin Halk Cumhuriyetini de hedef aldığını söyleyen Filistinli gazeteci İsrail’in Batı Şeria saldırılarının perde arkasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşgal politikası Çin’i de hedef alıyor

Filistinli gazeteci Muhammed Abu Taqiya, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Batı Şeria'da yaşanan son gelişmelere tepkiyi veren ilk ülke olduğuna dikkat çekti. Filistinli Gazeteciye göre, İsrail'in Batı Şeria'da uygulamaya koyduğu Yahudileştirme ve işgal politikası, yalnızca Filistin'i değil, aynı zamanda Çin'i de hedef alıyor. Bunun nedeni ise Çin'in Filistin'deki siyasi partiler arasındaki birliği sağlama çabaları.

Çin, El Fetih ve Hamas başta olmak üzere 14 Filistinli siyasi partiyi Pekin'de bir araya getirerek, bu partilerin Filistin'i birlikte yönetecekleri bir milli mutabakat hükümeti kurma kararı almasına öncülük etti. Çin, bu kararın güvencesi olacağını, mali, siyasi ve diplomatik olarak destek vereceğini beyan etti. Ancak, İsrail'in Batı Şeria'yı hedef alması, bu birliği baltalamayı ve Çin'in Filistin'deki barış çabalarını sekteye uğratmayı amaçlıyor.

İsrail'in Batı Şeria’daki işgal politikası

Muhammed Ebu Taqiya, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal ve soykırım politikalarının, Gazze'deki katliamlarla paralel olduğunu ve İsrail'in bu politikalarını tedirginlik duymadan hayata geçirdiğini yorumladı. İsrail’in Batı Şeria’da hedeflediği Yahudileştirme ve işgali genişletme politikası, bölgedeki direnişi engellemeye yönelik bir strateji olarak görülüyor.

"İsrail artık bu politikasını hayata geçirmekte tedirgin davranmıyor," diyen Taqiya, İsrail’in Batı Şeria’da yaşananları Gazze’deki katliamla paralel bir şekilde sürdürdüğünü belirtti. İsrail'in, Batı Şeria'daki direnişin Gazze'deki gibi güçlü bir direniş yapısına dönüşmesinden endişe ettiğini ifade etti. "Gazze’deki örgütlü askeri nizama sahip bir direniş yapısı henüz Batı Şeria’da yok, ama ya olursa korkusu İsrail’i çok tedirgin ediyor," şeklinde yorum yaptı.

Batı Şeria’da direnişin bastırılması çabaları

Ebu Taqiya, İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planının 2002 yılında başladığını ve 2021 itibarıyla büyük adımlar attığını vurguladı. "Duvar Kalkanı" adı verilen planla, İsrail'in Batı Şeria'da her sokağa ve eve girmeyi hedeflediğini söyledi. Bu planın, direnişi güçlenmeden bastırmak için sert bir şekilde devreye sokulduğunu belirtti. Ancak son üç yıldır direnişin güçlenmeye başladığını ve işgal planına karşı örgütlendiğini ifade etti.

"İsrail yalnızca direnişle durdurulabilir"

Filistinli Gazeteci, İsrail'in direniş olmadan durdurulamayacağını vurguladı ve "Burada direnişin olmamasını İsrail ile birlikte isteyenler var," dedi. Mahmut Abbas yönetimi, CIA, Ürdün, Mısır ve Abu Dabi istihbaratlarının da bu direnişi bastırmaya çalıştığını belirtti.

“Tepkiler fiili tepkiye dönüşmeli”

Muhammed Ebu Taqiya, Çin, Venezüella, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin bu duruma verdiği tepkilerin önemine vurgu yaparken, bu tepkilerin artık fiili adımlara dönüşme zamanının geldiğini belirtti. “Çin'in Filistin'deki barış ve birlik çabalarına yönelik bu saldırılar, yalnızca Filistin'i değil, tüm hür insanları hedef alıyor.” dedi.