Sağlık

Batı Nil Virüsü nedir, belirtileri neler?

Sağlık Bakanlığı’nın Batı Nil Virüsü açıklamasının ardından virüsün ne olduğu, nasıl bulaşacağı ve tedavisi merak edilen konular arasında yer aldı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2010'dan itibaren görülen Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun bu yıl 6 kişide tespit edildiğini, hastaların takip ve tedavilerinin sürdüğünü duyurdu. Peki, Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır, tedavisi nedir?

Batı Nil virüsü (West Nile Virus), sivrisinekler aracılığıyla insanlara ve hayvanlara bulaşabilen bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil bölgesinde keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır. Virüs, flavivirüs ailesine aittir ve genellikle kuşlarda barınır, ancak enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara ve diğer memelilere bulaşabilir.

Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir?

Batı Nil Virüsü enfeksiyonun kuluçka süresi 3-14 gündür. Hastalık belirtileri olarak ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, cilt döküntüsü, kas titremesi, kasılmalar, uyku hali ve  koma görülebilirken ölüm nadiren görülür. Ölüm yaşlı hastalarda daha sık görülmektedir.

Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?

Virüs, kişiden kişiye doğrudan değil, insanlara sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır.

Batı Nil Virüsü tedavisi nedir?

Batı Nil Ateşinin tedavisi için ilaç ve hastalıktan korunmak için aşı yoktur. Ağrı gibi bazı belirtilerin etkisini azaltmak ve ateşi düşürmek için ağrı kesici-ateş düşürücü kullanılabilir. Hafif vakalar genellikle kendi kendine düzelir, ancak şiddetli vakalarda hastaneye yatış ve destekleyici tedavi gerekebilir.