Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu ve devamında başlayan İsrail saldırıları 20. gününe ulaştı.
Gazze’yi işgal etmesi beklenen İsrail, hava saldırılarında bugüne kadar yüzde 40’ı çocuk 5 bin 700 kişinin ölümüne neden oldu. 15 bin kişinin ise ağır yaralı olduğu biliniyor.Çatışmalar ve uluslararası yankıları devam ederken, Batı medyasının bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili tutumu da tartışma konusu oldu.
Bu tutumun en simgesel örneği ise, BBC’nin İsrailliler için “Öldürüldü”, Filistinliler için ise “Öldü” ifadelerini kullanması olmuştu.
Aynı zamanda, çeşitli Batılı medya kuruluşlarının yayın çizgisinin, İsrail-Filistin düzleminde kendi çalışanları arasında dahi tartışma yaratacak sonuçlara yol açtığı da konuşulan konular arasında. ‘Esirler konusunda da aynı şeyi yaptılar’ Konuyla ilgili CGTN Türk’e konuşan, Global Times baş muhabiri, Ortadoğu uzmanı Yang Sheng, Batı medyasının ‘tek yanlı bir duruş sergilediği’ görüşünde. “Gazze’deki mevcut durumla ilgili tek yanlı bir yayın yapıldı. Esirler konusunda da aynı şeyi yaptılar” diyen Yang, Hamas’ın elindeki esirlerin örgütle ilgili ‘olumlu’ görünen açıklamalarının da Batı medyasında kendisine yer bulamadığını söyledi. Yang, “Batı medyası, Hamas’ı terörist olarak göstermek istediği için, aksi mesajlar içeren açıklamaları yayınlamak istemiyor” ifadelerini kullandı. Çin tarafının, bölgede yaşananlarla ilgili tarafsız ve tarihsel arka planını da açıklayan bir çizgi izlediğini savunan Yang, “Çin halkının çoğunluğu Filistin’e sempati duyuyor, Hamas operasyonunun sebepsiz yere başlamadığını ve İsrail’in Filistin’de yıllardır sürdürdüğü vahşi işgalden haberdar” ifadelerini kullandı. ‘Çin’de farklı görüşte olanlar da vardı’ ‘Mevcut krizle ilgili Çin’de farklı görüşleri savunan insanların da olduğunu’ söyleyen Yang, İsrail güçlerinin 500’e yakın sivili öldürdüğü hastane saldırısından sonra bu görüşlerin değişmekte olduğunu da sözlerine ekledi. Çatışmanın Filistin sınırları dışına taşarak bölgesel bir nitelik kazanacağını düşünen Yang ayrıca, bölgedeki krizin geleceği ve Çin’in tutumuna dair şunları söyledi: “Kesin bir öngörüde bulunmak çok zor ancak İsrail er ya da geç Gazze’ye kara operasyonu başlatacak. Bu olduğunda ise ne yazık ki kayıpların sayısı çok daha artacak. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMK) başta olmak üzere ateşkes ilanı için çaba sarf ediyor. ABD’nin ise, bölgede ateşkesin engellenmesi için uğraştığını görüyoruz. Bu durum ise bölgede karamsar bir tablonun oluşmasına yol açıyor. Kara operasyonu başladıktan sonra, çatışma Ortadoğu’daki diğer bölgelere de sıçrayacak ve on binlerce insan hayatını kaybedecektir. Çin yönetimi, bunun olmasını istemiyor.”