Bangladeş'te kamu sektöründe kota ayrılması kararına karşı başlatılan protestolarda polisle öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 39'a yükselirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Bangladeş'te öğrenciler kamu kadrolarının yarısından fazlasının belirli gruplara ayrıldığı bu sistemin kaldırılmasını talep ediyor. 

Bangladeş'te protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde "hayatı durdurma eylemi" başlatmıştı.

Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, ülke genelinde "hayatı durdurma eylemi" ilan ettiklerini, bu kapsamda hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Devlet televizyon binası ateşe verildi

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kota ayrılması kararını protesto eden göstericiler, devlet yayın kuruluşu BTV binasını ateşe verdi.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, ülkede Yüksek Mahkemenin, geçen ay kota sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından başlayan öğrenci protestoları sürüyor.

Protestoculardan oluşan kalabalık bir grup, devlete ait BTV'nin ana kapısından binaya girdi.

Grup, BTV binasının yanı sıra park alanında bulunan birkaç otomobil ve motosikleti ateşe verdi.

Husiler, Yemen hükümetiyle kapsamlı esir takası anlaşmasına hazır Husiler, Yemen hükümetiyle kapsamlı esir takası anlaşmasına hazır

BTV İdare Müdürü Ruhul Amin Bangla, Dhaka Tribune gazetesine yaptığı açıklamada, göstericilerin "zemin kattaki garaj dahil çeşitli odaları ateş verdiğini ve içeride mahsur kalan insanlar olduğunu" söyledi.

Polis yetkilisi Moshiur Rahman da binanın ateşe verildiği sırada görevde olan polislerin neredeyse tamamının yaralandığını belirtti.

Kamu sektörü kotaları

Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor.

Söz konusu kotalar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı.

Yüksek Mahkemenin, geçen ay kota sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, "öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını" istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, süresiz olarak kurumlarının kapatıldığını duyurmuştu.

Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, dün, söz konusu protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünün araştırılması için komite kurulması emrini verdiğini belirtmişti.