Bakan Kacır, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde bulunduğu "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçağın, New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalanmasının ardından, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde soruları yanıtladı.

Son dakika...Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne helikopter çarptı Son dakika...Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne helikopter çarptı

Uzayda radyasyon seviyesinin ölçülmesine yönelik imkan ve kabiliyetlerin, uydu geliştirme çalışmalarına önemli bir girdi teşkil edeceğine işaret eden Kacır, Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını yapabilen az sayıda ülkeden biri olduğuna işaret etti.

Kacır, 8-14 Temmuz haftasında, ilk milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A'nın uzaya gönderileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Böylelikle bunu başarabilen 11 ülkeden biri olacağız. Yani ilk 11'e girecek Türkiye, aslında uzay liginin A takımına dahil olmuş oluyor. Yer sabit yörüngede görev yapacak, 4 bin 250 kilogramlık bir haberleşme uydusundan bahsettiğimizde yaklaşık 250 milyon dolar kıymetinde bir teknolojik üründen, Türkiye'nin bugüne dek ürettiği en yüksek pahaya, en yüksek değere sahip teknolojik sistemden bahsediyoruz. Türkiye, bunları kendi imkanlarıyla teknisyenlerinin gayretleriyle kendi altyapılarıyla geliştiriyor."

Görüntüleme uydularının stratejik önemi

Türkiye için gelecek dönemde yeni kapılar açılacağına değinen Kacır, yıllık 600 milyar dolarlık küresel uzay ekonomisi olduğunu ve bunun 10 yılda 1,5 trilyon dolara erişeceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Kacır, küresel uzay ekonomisinden pay almak istediklerini, bunu yapabilecek iddiaya, imkana ve tecrübeye sahip olduklarını anlattı.

Bu yarışta güçlü şekilde var olmaya devam edeceklerinin altını çizen Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yeryüzündeki çalışmalar, uydular tarafından destekleniyor. Görüntüleme uydularını yurt dışından aldığınızda bazı problemlerle karşılaşabiliyorsunuz. Çok yüksek çözünürlüklü kameralar marifetiyle, dünyanın bazı bölgelerinden sürekli görüntü alma kabiliyetiniz olmasını arzu etmeyen ülkeler olabiliyor ve onlar sizlerin bu uyduları tedarik etmenize dönem dönem mani olmaya çalışabiliyor. Türkiye artık yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını, yerkürenin her bir noktasından görüntü alma imkanını sınırsızca ülkeye sağlayacak bu uyduları kendi imkanlarıyla geliştirebiliyor. Bu Türkiye'nin tam bağımsızlığı ve stratejik teknolojik kabiliyetleri için çok önemli. Haberleşme uyduları, hem sivil uygulamalar açısından çok yaygın etkisi olan teknolojik altyapılar hem de aslında askeri uygulamaları destekleyen altyapılar. Bizim herhangi bir savunma sanayi sistemimiz, gökyüzünde uçarken bulunduğu konumu biz uydular marifetiyle aslında tayin ediyoruz ya da bir akıllı mühimmatınızın yolculuğu uydular tarafından destekleniyor. Dolayısıyla bunlar aslında Türkiye'nin stratejik kabiliyetlerini yükseltmesine imkan sağlıyor."

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü