Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa ülkelerine daha fazla doğal gaz ihraç edebilmesi için Bulgaristan ve Yunanistan ile mevcut hat kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, bu yatırımlarda Türkiye'nin aktif rol alacağını söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin enerji planlamasında beş ana alana odaklandığını belirterek, bunları "yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, geçiş yakıtı olarak doğal gaz ve enerji dönüşümünü destekleyen madenler" olarak sıraladı.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini her yıl 5 bin megavat artırmayı planladığını ve 2035'e kadar bu gücü 90 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Enerji verimliliğiyle 2040'a kadar 26 milyar dolar enerji tasarrufu hedefleniyor

Baz yük enerji kaynağı olarak nükleer enerjinin önemine de değinen Bayraktar, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinin inşasının devam ettiğini söyledi.

Bayraktar, 4 reaktörün yapımının aynı anda devam ettiği Akkuyu'nun dünyanın en büyük nükleer enerji santrali şantiyesi olduğuna işaret ederek, "İlk reaktörün ilerlemesi yüzde 90'ları aşmış durumda. 2025 yılında ilk karbonsuz elektriği üreteceğiz ve 2028'e kadar kalan diğer 3 reaktörü de devreye almak suretiyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu bu santralden karşılamış olacağız. Bu sayede Türkiye yılda yaklaşık 35 milyon tonluk bir karbon emisyonundan sakınmış olacak." bilgisini paylaştı.

Çiftçilere tarımsal destek ödemesi bugün yapılacak Çiftçilere tarımsal destek ödemesi bugün yapılacak

Türkiye'nin nükleer enerjide 2050 yılı için toplam 20 bin megavatlık kapasiteyi hedeflediğini anlatan Bayraktar, küçük modüler reaktörlerde de en az 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı planladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin elektrik iletim altyapısına yapılacak yatırımlar ve enerji borsasının genişletilmesi gibi konular da önümüzdeki dönemde odaklanılacak alanlar arasında yer alıyor.