Türkiye

Aziz İhsan Aktaş kim? İstanbul'da ihale yolsuzluğu soruşturması: Beşiktaş Belediyesi ile bağlantısı ne?

Aziz İhsan Aktaş'ın liderliğinde faaliyet gösterdiği öne sürülen bir suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da aralarında bulunduğu 47 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Suçlamalar arasında "ihaleye fesat karıştırma", "rüşvet verme", "suç örgütüne üye olma" ve "haksız mal edinme" gibi ciddi suçlar yer alıyor. Peki, Aziz İhsan Aktaş kimdir?

İstanbul'da başsavcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, Aziz İhsan Aktaş’ın liderliğini yaptığı iddia edilen suç örgütü, belediye ihalelerini rüşvetle yönlendirdi. Üç ay süren bir takip sürecinin ardından, örgütün belediye başkanları ve üst düzey yöneticilere rüşvet vererek ihaleleri kendi firmalarına yönlendirdiği tespit edildi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve belediyeye bağlı Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ yöneticileri de soruşturma kapsamında şüpheliler arasında yer alıyor. Yapılan tespitlere göre, bu kişilerin ihale hazırlık süreçlerine müdahale ederek şartname ve maliyetleri etkiledikleri belirlendi.

Soruşturma Beşiktaş Belediyesi ile sınırlı kalmadı

Soruşturma, yalnızca Beşiktaş Belediyesi ile sınırlı kalmadı. Daha önce "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in de aralarında bulunduğu 12 belediye görevlisi için de gözaltı kararı verildi. Bu kişiler, ihalelerde fesat karıştırma, rüşvet verme ve haksız mal edinme gibi suçlarla suçlanıyor.

Açıklamada, Esenyurt Belediyesi'nde ihalelerin hazırlanma sürecinde, yüklenici firma çalışanları ve suç örgütü üyesi olduğu değerlendirilen kişilerin, gizli belgelere erişerek ihaleyi kendi lehlerine sonuçlandırmaya çalıştığı belirtildi.

Aziz İhsan Aktaş kimdir?

Diyarbakırlı iş insanı olduğu belirtilen Aziz İhsan Aktaş, suç örgütü lideri olarak nitelendiriliyor. Aktaş ve örgüt üyesi olduğu iddia edilen 24 kişi hakkında, "suç örgütü kurma ve yönetme", "rüşvet verme", "ihaleye fesat karıştırma", "vergi usul kanununa muhalefet" ve "mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından gözaltı kararı çıkarıldı. 

Soruşturma kapsamında, toplam 47 kişi için eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi.