Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelini ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Bu karara göre, herhangi bir suç isnadı nedeniyle açığa alınan ve yargılanan personel, yargılanıp beraat aldıktan ve göreve döndükten sonra TSK Personel Kanununa göre alamadığı maaş farkını artık alabilecek. 

Türk çayı ihracatı 10 ayda 19,8 milyon doları aştı Türk çayı ihracatı 10 ayda 19,8 milyon doları aştı

Bu önemli karar, Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin başvurusuyla alındı.  

Mahkeme, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 41. maddesiyle değiştirilen ikinci fıkrasında yer alan, “açığa alınmaları nedeniyle terfi edemeyen ve rütbe kıdemliliği onanmayanlardan beraatine karar verilenler” şeklindeki üçüncü cümlenin, Anayasa’nın 2, 11 ve 35. Maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvurusunu yaptı. Mahkeme, açığa alınması nedeniyle rütbe terfisi yapamayan, beraat kararı üzerine emsal nasıp tarihinden itibaren terfi ettirilen ancak maaş farkları ödenmeyen bir personelin açtığı davayı haklı bulup, ilgili TSK Personel Kanunu kuralının Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle iptalini istedi. 

Talebi değerlendiren AYM, sınırlamanın kanunla yapılması ve Anayasa’da öngörülen sınırlama sebebine uygun olması şartlarını taşıyıp taşımadığı hususları yönünden inceleme yaptı. 

Anayasa Mahkemesi, söz konusu kuralın 13 ve 35. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, iptaline oy birliğiyle karar verdi. 

Bu emsal karar, görevindeyken herhangi bir suç isnadı nedeniyle açığa alınan, yargılama sürecinde beraat eden ve işe geri alınan, terfisi işlemesine rağmen TSK Kanunu gereği maaş farkı ödenmeyen bütün personelleri ilgilendiriyor.