Wang Yi, Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü Wang Yi, Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu pandemine döneminde başlayıp bir müttefikliğe dönüşen Türk ve Çin plastik şirketlerinin işbirliğini anlattı. CGTN özel yayınında sorularımızı yanıtlayan PAGEV Başkanı Eroğlu, Türkiye ve Çin gibi üreten, büyüyen ülkelerin önüne, geçen dönemde güç sahibi olan ülkelerin engeller çıkardığını belirterek, Türkiye'nin plastik mamül üretiminde Çinliler'in istekli olduğunu ortak girişimlerle petrokimya tesislerinin kurulabileceğini söyledi.

Kendi iç sorunlarından dolayı etrafına duvar ören bir Avrupa olduğundan hareketle “Türkiye ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya yapıyor. Bu ilerisi için çok büyük bir risk. Türkiye'nin alternatif dost ve pazarlara ihtiyacı var.” diyen Eroğlu, doğu ülkelerinin ve Çin'in alternatif olarak öne çıktığına değindi. Çin'in yoksulluğu azaltarak gösterdiği başarıya da dikkat çeken Eroğlu, yoksulluğu azaltmak için üretimin önünün açılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa atık milliyetçiliği yapıyor

TOBB Plastik, Kauçuk, Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı görevini de yürüten Eroğlu, korumacılığın dünya ticaretini kilitleyecek noktaya ulaştığını söyledi. Avrupa'nın gündeminde olan Yeşil Mutabakat'ın aslında bir Yeşil Duvar halini aldığını belirten Eroğlu, daha önce Avrupa'nın üçüncü ülkelerden alacağı ürünlerin ambalajı için şart koşulan yüzde 25'lik geri dönüştürülmüş malzeme içermesi şartının, Avrupa'dan alınmış atık malzeme kullanılmış olması şartı şeklinde güncellendiğine dikkat çekti. Avrupa'nın gözünü kararttığını anlatan Eroğlu, Avrupa'nın atık ve teknolojiyi tekelleştirme çabası olduğunu buna karşın Türkiye'nin ilk geri dönüşüm fuarını yaparak, Çinli firmaların da katılım desteğini aldığı bilgisini verdi. PAGEV'in geri dönüşümde meslek lisesi eğitimi ile teknisyen yetiştirdiğini de aktardı. Bütün engellere rağmen Türkiye'nin ihracattaki konumunu koruyacağına ifade eden Eroğlu, bundan sonra sadece Avrupa ağırlıklı gitmenin bir risk oluşturduğunu Asya'da yükselen pazarlara Türkiye'nin yönelmesi gerektiğini anlattı.

Çin ve Türkiye güç birliği yaptı

Türk ve Çin firmalarının Batı kartellerine karşı tüketimden gelen güçlerini kullanarak pandemi döneminde fiyatları sabitlediğini anımsatan Eroğlu, küresel polipropilen ithalatında Çin'in yüzde 43-47 ile birinci olduğunu Türkiye'nin de yüzde 13 paya sahip olduğunu not etti. Dünya Ticaret Örgütü'nün bir otorite olmaktan çıktığını kaydeden EuPC AB Plastik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eroğlu, dünyanın en büyük plastik ve kauçuk fuarının Çin'de düzenlendiğini ikincisinin de Türkiye'de düzenlendiğine değindi. Asya'ya açılmak ve hammadde tedariği için Türk firmalarını Chinaplas fuara katılmaya davet eden Eroğlu, 200-250 civarında Türk firmasının her yıl bu fuara katıldığını söyledi. Çinli firmaların da Plast Eurasia İstanbul fuarına katıldığını söyleyerek, getirilen her türlü engellere rağmen Çin'in büyümesini sürdürdüğünü Türkiye'nin de benzer büyümeyi başaracağını savundu. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu'nun konuşmasının tamamını videodan izleyebilirsiniz

ü

https://youtu.be/6xd8jiZd2nc?si=dYaLXc9ETOCxwVCV

ü

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN