CMG Haber Merkezi
Buna karşı Çin Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD tarafının bir yandan Taiwan meselesinde Çin tarafının temel çıkarlarını zedelerken, öbür yandan da hiçbir şey olmamış gibi, Çin ordusuyla temas kurmaya çalıştığını hatırlatarak, bu eylemlere karşı çıktıklarını açıkladı.
Nitekim, ABD tarafının görüşme isteğinin reddedilme nedenini ABD kendisi net şekilde biliyor. Geçen ay ABD Savunma Bakanlığı Çin’in Taiwan bölgesine yönelik 2 milyar ABD Doları tutarında silah satışını onayladı. Bu Biden yönetiminin Taiwan’a gerçekleştirdiği en büyük silah satışıdır. Çin tarafı Taiwan meselesinin, kırmızı çizgileri olduğunu ABD tarafına defalarca açıkladı. Ancak ABD, Çin’in tutumlarını hiçe sayarak, bu kırmızı çizgi konusunda kışkırtmayı yoğunlaştırdı. ABD tarafı bir yandan Çin ile görüşmeye istekli olduklarını ilan ederken, öbür yandan da görüşme atmosferini bozan eylemler yaptı. Bazı ABD’li siyasetçiler sanki hiçbir şey olmamış gibi davrandı.
Çin-ABD ilişkileri, günümüzde dünyanın en önemli ikili ilişkilerinden biridir. İki ülke ordularının üst düzey stratejik koordinasyonu korumaları, karşılıklı anlayış ile birbirlerini doğru algılamanın pekiştirilmesine ve risklerin kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. Yıl içerisinde Çin ve ABD savunma bakanları Shangri-La Diyaloğu’nda görüşme yaptı. Daha sonra, iki ordu arasında deniz askeri güvenliği istişaresi, muharebe alan komutanı düzeyinde telefon görüşmesi gibi bir dizi iletişim mekanizması yeniden hayata geçirildi. Çin, ABD ile iletişim için en büyük samimiyeti gösterip, iki ordu arasındaki ilişkilerin yeniden istikrarla gelişme rayına oturtulması için yoğun çaba harcadı.
Ancak Çin tarafının bu samimiyetinin, ilkesiz olması mümkün değil. Özellikle Çin-ABD orduları arasındaki diyalog ve iş birliği mutlaka eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde kurulmalı. Biden yönetimi, göreve geçmesinden bu yana, birçok vesileyle Tek Çin politikasında ısrarcı olacaklarını ilan etti. Ancak ABD tarafı, bu taahhütlerini defalarca ihlal eden eylemlerde bulundu, Taiwan adasına sürekli olarak silahlar sattı. Çin’in temel çıkarlarını hiçe sayan ABD tarafı, sözde “Taiwan bağımsızlığı”na yanlış sinyaller verdi. Bu, ABD’nin Çin politikasının çifte standartlı olduğunu gösterdi. Bazı ABD’li siyasetçiler, Çin’e karşı siyasi şov yapmaktan vazgeçip, iki ülke arasında gerçek anlamda diyalog ve iş birliğine elverişli şartlar hazırlamalı.
Bilindiği üzere, son dönem ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında, Çin-ASEAN Savunma Bakanları Gayri Resmi Görüşmesi de yapıldı. ASEAN üye ülkelerinin liderleri, Çin’in ASEAN’ın bölgesel iş birliğinde merkezi statüye saygı göstermesini takdirle değerlendirdiklerini kaydetti. Liderler, Çin ile güvenlik iş birliğini derinleştirmeye, bölgesel barış ve istikrarı korumaya hazır olduklarını belirtti. ABD Savunma Bakanı Austin ise ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı’nda Avustralya, Filipinler ve Japonya gibi ülkelerin savunma bakanlarının katılımıyla küçük boyutlu bir oturum düzenledi ve blok siyasetini alevlendirdi. Austin, ABD ordusunda “Ren’ai adacığı ünitesi” kurulduğunu ilan etti. Bu durum altında uluslararası toplum, bölgesel barışı koruyan tarafın hangi ülke, bölgesel istikrarı bozan tarafın da hangi ülke olduğunu her geçen gün daha net şekilde biliyor.
Çin’in ABD politikası tutarlıdır, karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, iş birliği ve kazan-kazan ilkelerine sadık kalır. ABD, Çin ile diyalog ve iş birliği yapmak için samimiyet gösterip, Çin ile aynı hedefler doğrultusunda hareket etmeli, ikili ilişkilerinin sağlıklı şekilde gelişmesi için çaba harcamalı.