Dünya

"Asya-Pasifik'te ABD bizi yalnız bıraktı endişesi"

ABD'nin hem Ukrayna hem de İsrail krizine dahli "Öncelik Asya değil mi?" sorusunu beraberinde getirdi. The New York Times konuyla ilgili haberinde bölgedeki ABD takipçilerini işaret ederek “Birçoğu şunu soruyor: Dışarıda zayıf, içeride bölünmüş ABD, kaç ülkeye kaç ülkeye destek vaadiyle başa çıkabilir?” denildi.

Dış Haberler Servisi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İsrail ve Ukrayna krizlerine doğrudan müdahil olması Washington’ın Asya’daki müttefiklerinde yalnızlık korkusunu beraberinde getirdi. Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde ilan edilen ve önceliğin Asya olarak belirlediği politikanın rafa kalkmasından endişe eden ülkeler özellikle silah temini konusunda sıkıntı yaşayabilir.

ABD merkezli The New York Times gazetesi konuyla ilgili haberinde İsrail ve Ukrayna’ya aktarılan mühimmat nedeniyle Asya’da Japonya ve Avustralya’nın askeri desteğinde gecikme yaşanabileceğini aktardı. Haberde “ABD'deki savunma sanayii, 155 milimetrelik top mermileri de dâhil olmak üzere hem Ukrayna'ya hem de İsrail'e sağlanan mühimmat sıkıntısıyla boğuşuyor. Hint-Pasifik'teki Amerikalı ortaklar kendi silahlarının teslimatını beklerken, güdümlü mühimmat ve daha karmaşık Amerikan sistemleri de her iki çatışmaya da aktarılıyor.” denildi.

Eski Japonya Ulusal Güvenlik Danışmanı ve milletvekili Akihisa Nagashima hata sonu Avustralya’nın Sidney kentinde düzenlenen strateji forumunda yaptığı konuşmada “Bizi en çok endişelendiren şey ABD ordusunun kaynaklarını Doğu Asya’dan Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya aktarmasıdır. Çatışmaların çok yakında tamamen sona ermesini umuyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“DIŞARIDA ZAYIF İÇERİDE BÖLÜNMÜŞ”

ABD’nin Ukrayna ve İsrail sorunundaki pozisyonu ayrıca Asya ülkelerinde siyasi izolasyon riskini de yeniden gündeme taşıdı. New York Times “Ukrayna. İsrail. Amerika iki savaşa hem destek verip hem de Çin ile baş edebilir mi?” başlığını taşıyan haberde Asya’daki ABD takipçisi ülkeler işaret edilerek “Birçoğu şunu soruyor: Dışarıda zayıf kalan ve içeride siyasi olarak bölünmüş bir güç olan ABD, kaç ülkeye kaç ülkeye destek vaadiyle başa çıkabilir?” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın hafta sonu Japonya’da müttefiklerine güvence vermek adına “Size kararlı olduğumuzu söyleyebilirim, aynı anda hem koşup hem sakız çiğneyebiliriz. Hint-Pasifik bizim bölgemizin geleceği için kritik olmaya devam edecek.” İfadelerini kullanmıştı. Blinken konuşmasının devamında “Gazze ve Orta Doğu’daki gerçek krizlerle uğraşsak da aynı zamanda Hint-Pasifik’teki tüm çıkarlarımızla tamamen ilgiliyiz.” diye eklemişti.

Dünya haberleri için tıklayınız.