ABD yönetiminin Çin'e yönelik son gümrük vergisi hamlesinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik gerilimin gidişatı konusunda belirsizlikler risk algısının yüksek kalmasına neden oluyor.
Asya borsalarında tarifelerin olumsuz etkileri hissediliyor. Çin yönetiminin ekonomiyi destekleyici adımları ise pay piyasalarını destekledi. Bu durum Çin'in diğer Asya borsalarından pozitif ayrışmasını sağladı.
Çin'de ekonomiyi canlandırmak ve sermaye piyasalarını desteklemek amacıyla devlet yetkililerinin yanı sıra düzenleyici kurumların katılımıyla geniş çaplı bir diyalog toplantısı gerçekleştirileceği ve teşviklere ağırlık verileceğine dair haber akışı piyasalarda risk iştahını artırdı.
Ayrıca, Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinden yapılan açıklamada, Başbakan Li Qiang ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasındaki telefon görüşmesine ilişkin detaylar verildi.
Görüşmede von der Leyen, Trump'ın duyurduğu yeni gümrük tarifelerinin yol açtığı sorunlara müzakere yoluyla çözüm bulunması çağrısında bulunarak, küresel ekonomi için istikrar ve öngörülebilirliğin hayati önem taşıdığını belirtti.
Von der Leyen, ABD'nin yeni gümrük tarifelerinin neden olduğu geniş çaplı kesintilere cevaben, dünyanın en büyük iki pazarı olarak Avrupa ve Çin'in, serbest, adil ve eşit bir oyun alanına dayanan, reformdan geçmiş güçlü bir ticaret sistemini destekleme sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Görüşmede Li Qiang'ın, Çin ve AB'nin, ABD'nin tarife politikasının yol açacağı sarsıntılara karşı küresel ekonomiye istikrar ve öngörülebilirlik sağlaması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.
Çin'in bu yılın makro politikasında çeşitli belirsizlik faktörlerini hesaba kattığını ifade eden Li, "Dış şokları karşılamaya hazırlıklıyız, bunun için elimizde yeterli politika araçları mevcut." dedi.
Analistler, dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin arasında süregelen tarife gerilimlerinin seyrine ilişkin belirsizliklerin derinleştiğine dikkati çekerek, birçok alanda artan risk algısının bu dönemde yatırımcıların karar alma süreçlerini zorlaştırabileceğini ifade etti.
Bu gelişmelerle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,8 düşüşle 31.764 puandan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,7 azalışla 2.293 puandan kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 1,3 artışla 3.186 puandan günü tamamladı.
Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 kayıpla 20.110 puandan ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4 düşüşle 73.936 puandan işlem görüyor.