Çin

Antik Çin’de birlikte gömülen çiftler

Küçük bir kapı ve pencerelerle birbirine bağlanan iki odadan oluşan mezar, Çin'in doğu kıyısındaki bir aile mezarlığında, diğer dört mezarın da bulunduğu bir yerde bulundu

Arkeologlar, eski bir Çinli ailenin pencereleri, kapıları ve taş döşeli girişleriyle tamamlanan "konut" mezarlarını kazdılar. Mezarlardan ikisi geçmişte soyguncular tarafından çalınmış olsa da, üçüncüsü ve içindeki birçok hazine yaklaşık 1800 yıldır dokunulmadan kaldı.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, mezarlar Beijing'in kıyı kenti Rizhao'daki Dazhuangzi Mezarlığı'nda bulundu. Yerel bir parkın altına gömülen mezarların tarihi, MÖ 206'dan MS 220'ye kadar süren Han Hanedanı'na kadar uzanıyor.

Mezarlardan ikisinde, kompleksin bir aileye ait olduğunu gösteren “Huan” soyadının yazılı olduğu bir yazıt bulundu. Her mezarın iki ahşap tabutun içinde iki mezar içerdiği ve oraya giden asfalt bir "mezar yolu" bulunduğu bildirildi. Odaların özenli inşası ve içinde bulunan eşyalar, Huan ailesinin varlıklı bir aile olduğunu gösteriyor.

M1 ve M2 olarak adlandırılan yağmalanan odalarda, arkeologlar her bir tabut çiftinin arasında kalan çok sayıda mezar eşyası buldu: sırlı çömlekler, lake ahşap, bakır nesneler, demir kılıçlar, kutular, ayna fırçaları ve bambu saç tokaları.

Üçüncü mezar olan M3 ise bozulmamış bir görünüme sahipti ve mimarisi grubun en belirgin örneğiydi. Üstü kalın bir ahşapla kaplı tabut odası, minyatür ahşap kapı ve pencerelerle birbirine bağlanan iki odaya bölünmüştü. Bu mezara gömülen insanlar muhtemelen evli bir çiftti; karı ve koca farklı zamanlarda gömülmüştü. Mezarın son bölümü muhtemelen bir evi çağrıştıracak ve öbür dünyada rahatlık sağlayacak şekilde inşa edilmişti.

Açıklamaya göre, uzun süredir parçalanmış olan altı tabutta hiçbir insan kalıntısı bulunamadı. Her ne kadar üç mezardan ikisi soyulmuş olsa da, mezarın ayakta kalan yapıları ve eserleri, antik dünyanın en güçlü uygarlıklarından biri olan Han Hanedanı'ndaki defin işlemlerinin önemli bir örneğini oluşturuyor.

Ölümden sonraki yaşamda ihtiyaç duyabilecekleri her nesneyle donatılmış lüks mezar odalarına gömülen Han Hanedanı kraliyet ailesi için cenaze törenleri özellikle önemli ve pahalıydı.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN