Türkiye

Taşdemir: 'Altın madenciliğinde yaşanmış en büyük kaza'

Hüseyin İrfan Fırat'la çalışma yaşamı programına katılan İş Güvenliği Uzmanı ve Jeoloji Mühendisi Aytekin Taşdemir, Erzincan İliç'te yaşanan faciayı 'altın madenciliğinde bu şu ana kadar yaşanmış en büyük kaza' olarak nitelendirdi.

İş Güvenliği Uzmanı ve Jeoloji Mühendisi Aytekin Taşdemir, Erzincan İliç'te yaşanan facianın kapasite artırımı nedeniyle ve göz göre göre yaşandığını söyledi.

Taşdemir ayrıca, iki yıl önce benzer bir konuyla ilgili uyarı yaptığında ise işten çıkarıldığını anlattı.

Yaşanan faciayı 'altın madenciliğinde bu şu ana kadar yaşanmış en büyük kaza' olarak nitelendiren Taşdemir, bu boyutta bir kazanın 'çok nadiren yaşanabileceğini' söyledi. Kazanın 'tamamen yatırım ve mühendislik desteğinden kaynaklandığını söyleyen Taşdemir ayrıca, "Maliyet faktörü her şeyi etkiliyor, maliyeti kıstığı zaman mühendisliği de kısıyorsa, zaman çok daha basit yöntemlerle ilerlemek durumunda kalıyorsunuz. Dolayısıyla ana etken maliyet olarak gösterilebilir. Aslında maliyet açısından bir problem olmadığını herkes biliyor. Çünkü yabancı bir firma ortaklığı var ve bu firmanın maddi açıdan herhangi bir problemi yok ve çok da kazanıyor diyebiliriz. Burada aslında problem, 2021 yılında bu alanda kapasite artırımı yapılması" değerlendirmesinde bulundu.

Taşdemir, toprak kayması görünümünde yaşanan kazayı değerlendirerek şunları söyledi:

"Toprak kayması gibi görünüyor olsa da akışkan bir şekilde Fırat havzasına doğru akmaya başlamış. Kazanın ortaya çıkışı ve görüntülere göre, bunun geleceğini öngörüp buna göre bir mühendislik dizaynının mutlaka yapılması gerekiyordu. Çünkü orada bu akışın olabileceğini görmek için aslında mühendis olmaya gerek yok, oradaki işçilerin tamamı zaten 'Burası akacak, burası yıkılacak, burası hareket ediyor' gibi söylemlerde bulunuyorlar. O da bize dizayn dışına çıkıldığını, dizaynda bir değişiklik yapıldığını, olmaması gereken bir istifleme yöntemi yapıldığını gösteriyor."

Bu tür kazalar konusunda yasal boşluklar bulunduğunu söyleyen Taşdemir ayrıca, kendisinin de iki yıl önce benzer bir şantiyede çalışırken yaptığı uyarıları ve sonrasında yaşananları şu şekilde anlattı:

"Ben de iki sene önce farklı bir şantiyesinde aynen bu tarz, buna benzer bir heyelanlı alan oluşacak diye bakanlığa bildirim yaptığım için maalesef önce ücretsiz izne çıkarıldım, sonra da işten çıkarıldım. Bunun davası hala devam ediyor, biliyorsunuz yargı çok hızlı ilerlemiyor. İki yıl boyunca süreç devam ediyor ve ben de bildirim yaptığım için böyle bir sıkıntı yaşadım. Bir iş güvenli uzmanı bildirim hakkını kullandığında hem o iş yerinden atılabiliyor hem farklı iş yerlerinde iş yöntemlerle istifaya zorlanabiliyor."

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN