“Herkes İçin Güvenilir, Uygun Fiyatlı, Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Temiz Enerji temasıyla gerçekleştirilen zirvede, kıtanın uzun süredir devam eden enerji krizi ele alındı. Zirveye devlet başkanları ve enerji sektörünün önde gelen paydaşları katıldı.

Nisan ayında Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) tarafından başlatılan ‘Görev 300’ adlı girişim, elektrifikasyonu hızlandırma çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Afrika Kalkınma Bankası Genel Sekreteri Vincent Nmehielle, bildiri metnini okurken acil harekete geçme gerekliliğini vurguladı. Girişime destek kapsamında Afrika Kalkınma Bankası 18,2 milyar dolar, Dünya Bankası 22 milyar dolar taahhüt etti. Ayrıca İslam Kalkınma Bankası 2,65 milyar dolar, Asya Altyapı Yatırım Bankası 1,5 milyar dolar, OPEC Fonu ise 1 milyar dolar katkı sağlayacak.

Nijerya, Senegal, Zambiya ve Tanzanya gibi ülkeler, elektrik sektörlerinde reform yapma, ulusal elektrifikasyon hedeflerini artırma ve yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla entegre etme sözü verdi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto, Türkiye'ye geliyor Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto, Türkiye'ye geliyor

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, mali desteğin ülkelerin gerekli düzenleyici ve politik reformları uygulamasına bağlı olacağını belirtti. “Dünya Bankası, ülkeler gerekli değişiklikleri yaptıkça ödeme yapacak” dedi.

Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası’nın projeksiyonlarına göre, yeni elektrik bağlantılarının yarısı mevcut ulusal şebekelerden sağlanırken, diğer yarısı rüzgar ve güneş enerjisi mini şebekeleri gibi yenilenebilir enerji çözümlerine dayanacak.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Grubu’na göre, yaklaşık 600 milyon Afrikalı – yani kıtanın nüfusunun neredeyse yarısı – hâlâ güvenilir elektrik erişiminden yoksun durumda. Bu da küresel elektrik erişim açığının %80’inden fazlasını oluşturuyor. Burundi ve Güney Sudan gibi ülkeler, 2022 verilerine göre en düşük elektrik erişim oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.