Çin

AB’nin Çin ile ilişkilerde atılıma ihtiyacı var

Çin'in Batı ile ilişkileri giderek olumlu bir ivme kazanmaya başladı. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Çin-Fransa halklar arası temaslara ilişkin üst düzey diyalog mekanizmasının 6. toplantısı için 23-24 Kasım tarihleri ​​arasında Çin'i ziyaret etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, nisan ayında Çin'e yaptığı ziyarette Colonna'ya eşlik etmişti. Bu onun Çin'e yaptığı ilk seyahat olmasa da şu anda çok önemli çünkü işbirliği ve iletişimin geliştirilmesine yardımcı olacak. Bu, Avrupa'nın, özellikle de Fransa'nın, Çin'le ilişkiler kurma konusunda daha pratik olmasını sağlayacak.

ZİYARETİN ANLAMI

Ziyaret, Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuştuğu ve "yeni ivmenin" ortaya çıktığı bir dönemde, özellikle Çin-AB ilişkilerinde ikili ilişkilerin geliştirilmesinde ve küresel zorlukların ele alınmasında birbirlerine saygının, işbirliğinin ve stratejik ortaklığın değerini vurguluyor. Bu, ülkelerin pragmatik Çin-Fransız ortaklığına bağlanmalarına ve bu karşılıklı yarara dayalı ilişkiyi yeni bir düzeye taşıma kararlılığına olanak tanıyacak ve ikili işbirliğinin yeni boyutlara ulaşmasını sağlayacaktır.

Ziyaret aynı zamanda farklılıklara rağmen ilişkilerin ne kadar güçlü olabileceğini de gösteriyor. Bu, Fransa ile Çin arasındaki üst düzey müzakereler açısından ileriye doğru atılmış büyük bir adım; karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor, Fransız şirketlerinin Çin'deki yatırımlarını hızlandırıyor ve ekonomik iş birliğini artırıyor. Çin'in yüksek standartlı dışa açılma ve yüksek kaliteli kalkınma hedefi Fransa'ya daha da fazla pazar açmalıdır.

YUMUŞAMA SAĞLANABİLİR Mİ?

AB'nin Çin'e karşı haksız korumacı eylemi nedeniyle Beijing ile Brüksel arasında gergin ilişkiler mevcut olduğundan, bu ziyaret aracılığıyla Çin ile AB ve Fransa arasındaki ilişkiler gelişebilir. AB'nin en önemli oyuncularından biri olan Fransa, Çin-AB politikasının geliştirilmesine sürekli olarak olumlu katkıda bulunmuştur. AB ile Çin arasındaki olumlu ilişkileri sürdürmek için Fransa'nın organizasyonda önemli bir oyuncu olması gerekiyor.

Sonuç olarak Fransız Dışişleri Bakanı'nın Çin ziyareti, Fransa'nın yanı sıra Çin ile AB arasındaki ilişkileri de güçlendirecek. Temmuz ayında dokuzuncu Çin-Fransa Yüksek Düzey Ekonomik ve Mali Diyalog, Ekim ayında 24. Çin-Fransa Stratejik Diyaloğu, Kasım ayında Suzhou'da beşinci Çin-Fransız Kültür Forumu, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Nisan ayında Çin ziyareti ve Fransa'nın aktif katılımı üçüncü BRI Forumu ve altıncı CIIE'de düzenlenen etkinlikler, Çin ile Fransa arasında yakın zamanda devam eden ikili ilişkilerin yalnızca birkaç örneğidir.

Ziyaret iki ülkenin son birkaç aydır sürdürdüğü yakın iletişimin en güncel göstergesidir. Çin ile Fransa arasında, diplomatik ilişkilerin kurulmasının yaklaşan 60. yıldönümü öncesinde bağları güçlendirme şansı var.

OLUMLU ADIMLAR TEŞVİK EDİLMELİ

Fransız Dışişleri Bakanı'nın Çin ile daha yakın ilişkilere verdiği destek, özellikle Çin-AB ilişkilerinde hâlâ aşılması gereken engeller olmasına rağmen, küresel ekonominin dinamiklerinde olası bir değişikliğe işaret ediyor. Fransa ve Çin, ekonomik işbirliklerini güçlendirmeye, ticari faydaları entegre etmeye, ortak bir ikili anlayış geliştirmeye ve birbirlerinin temel çıkarlarına saygıyı garanti etmeye yüksek öncelik vermeye devam etmelidir. Çin-AB ve Çin-Fransa ortaklıkları, boşlukların ve engellerin kapatılması açısından stratejik açıdan zorunludur. Bölgesel ve küresel zorluklar karşısında ekonomik büyümeyi, diplomatik ilişkileri ve güvenliği teşvik etmede ticari engelleri olmayan kapsamlı ortaklıkların oynadığı kritik rolün incelenmesi gereklidir.

Bağlantıları teşvik etmek için geniş bir alan mevcuttur. Çin ve Fransa, üst düzey ziyaretleri, halklar arası ziyaretleri, turist ve akademik değişimleri, ticaret ve yatırım büyümesini ve farklı ürünlerin birbirlerinin pazarlarına sunulmasını teşvik etmelidir. Nükleer enerji, uzay araştırmaları ve havacılığın yanı sıra, keşfedilmesi gereken diğer ortaya çıkan işbirliği alanları arasında çevre koruma, dijital ekonomi, tarım, gıda, kozmetik, mekanik ve elektronik ürünler, yapay zeka ve ileri üretim yer alıyor.

Fransa'nın, Çin ile ortaklığında stratejik özerkliğini koruyarak Avrupa'nın elektrikli araç endüstrisindeki Çin yatırımını memnuniyetle karşıladığı göz önüne alındığında, Fransa'nın her türlü ayrıştırmaya, riskten arındırmaya, korumacı eyleme veya tedarik zincirleri ve endüstriyel süreçlerin aksamasına karşı olduğu açıktır. AB'nin sübvansiyon karşıtı soruşturmalar başlatarak Çin'in yeni elektrikli araçlarına (NEV'ler) ve çeliğe karşı korumacı önlemler başlattığı göz önüne alındığında, Fransa bu konuda çeşitli engellerin kaldırılmasında yapısal bir rol oynayabilir.

İki liderin nisan ayında vardığı anlaşmayı hayata geçirmek için Çin ve Fransa'nın işbirliğine hazırlıklı olması gerekiyor. Çok kutuplu, uyumlu ve barışçıl bir dünya yaratmak için her ikisinin de bağlarını güçlendirmesi gerekiyor. Daha yakın ve daha sık iletişim ve işbirliği, karşılıklı anlayışı ve her iki tarafın iş ve ticaretteki yanlış anlamaları ve farklılıkları çözme yeteneğini geliştirebilir.

Editörün notu:  CGTN'nin güncel olaylar üzerine özel yorumcusu olan Moulik Jahan, stratejik ve güvenlik işleri analistidir. Makale yazarın görüşlerini yansıtmakta olup CGTN'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.