CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Asya-Pasifik’te gerilimi bu kez “balistik füze engelleme” tatbikatları ile üst seviyeye çıkardı. Guam adasında ilk kez icra edilen balistik füze engelleme tatbikatını ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Füze Savunma Ajansı (MDA) duyurdu. Basında yer alan bilgilere göre tatbikat kapsamında Guam adasında bulunan Aegis sistemleri Andersen Üssü açıklarından fırlatılan orta menzilli balistik füzeyi “Standart 3 Blok IIA” tipi füzelerle engelledi.
Uçuş Deneyi Görevi 02 isimli tatbikat hakkında konuşan ABD’li yetkililer isim vermeden Çin’i işaret ederek tatbikatın düşmana karşı savunmada “kritik bir kilometre taşı” olduğunu ileri sürdüler. Füze Savunma Ajansı ise yaptığı resmi açıklamada tatbikatın Guam savunma sistemlerinin genel konsepti ve model olgunlaştırması için gerekli olduğunu duyurdu. Orta Görev Gücü-Mikronezya Tümamirali Greg Huffman yaptığı açıklamada “Bu tatbikat uçuş halinde olan bir füzeyi tespit etme, izleme ve hava savunma sistemlerini devreye sokma yeteneğimizi kanıtladı.” diye konuştu.
ABD’nin Guam tatbikatını yorumlayan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü kıdemli analistlerinden Malcolm Davis de South China Morning Post (SCMP9 gazetesine yaptığı açıklamada Çin’in hedef alındığı iddialarını doğruladı. Davis “Tatbikat kapsamında uçaktan fırlatılan balistik füze Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nin bombardıman uçaklarından fırlatılabilen DF-21 D ile aynı özelliklere sahipti.” ifadelerini kullandı. Tatbikatın Guam’da yapılmasının önemine dikkati çeken Davis, Guam’ın ABD’nin önemli bir üssü olduğunu ve Çin füzelerinin menzili içinde yer aldığını anımsattı.
Okinawa’dan Guam’a asker transferi
ABD’nin Guam’da yaptığı balistik füze engelleme tatbikatları kadar adada askeri varlığını güçlendirmesi de dikkat çekiyor. Associated Press’in aktardığına göre Japonya’nın Okinawa konuşlu 3. Deniz Seferi Kuvvetleri’nden 100 asker ilk etapta Guam adasına gönderildi. AP, Tokyo ve Washington arasında Nisan 2012'de kararlaştırılan plana göre, Okinawa'da konuşlu 19 bin deniz piyadesinden yaklaşık 9 binin Okinawa'dan taşınacağını, bunlardan yaklaşık 4 binin inin aşamalı olarak Guam'a taşınacağını duyurdu.
ABD merkezli haber ajansına göre; 1972'ye kadar ABD'nin işgali altında olan Okinawa ikili güvenlik anlaşması uyarınca 50 binden fazla Amerikan askerine ev sahipliği yapıyor. Okinawa, Japonya topraklarının yüzde 0,6’sını oluşturmasına rağmen ülkedeki ABD askerilerinin yüzde 70’inden fazlası burada bulunuyor.
ABD askerilerinin Okinawa’dan Guam intikalinin arkasındaki nedenler arasında Japon halkının tepkisi olduğu belirtiliyor. Bölge halk daha öne uçakların gürültüleri ve Amerikan askerlerinin yerel halka karşı eylemleri nedeniyle çok kez dava açmıştı.