Dünya

ABD ve İngiltere Yemen'i bombaladı

ABD ve İngiltere'nin Yemen'i bombaladığı bildirildi.

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, Yemen'de Husilerin kontrolündeki çeşitli bölgelere bombardıman düzenledi.

Uçakların, Udeyde başta olmak üzere Yemen'in çeşitli kentlerini hedef aldığı öğrenildi.

Politico, ABD ve İngiltere'nin saldırısına Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da destek verdiğini bildirdi. Ensarullah Siyasi Bürosu Üyesi Ali El-Qahum, saldırıyla ilgili açıklamasında "Yemen silahlı kuvvetleri Kızıldeniz'deki Amerikan-İngiliz savaş gemilerine güçlü bir şekilde karşılık veriyor" dedi. El-Qahum ayrıca, "Savaş Amerikalıların ve İngilizlerin hayal gücünün ve beklentilerinin ötesinde olacak" ifadelerini kullandı. El Cezire'ye konuşan bir ABD'li yetkili ise, "Yemen'deki Husi mevzilerine yönelik saldırılar sona erdi" dedi.

Son dönemlerde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

ABD tarafından da, saldırıyla ilgili olarak "Saldırılar Yemen'de 12 bölgeyi hedef aldı ve uçaklar, Tomahawk füzeleri ve denizaltıların katılımıyla gerçekleştirildi" açıklaması geldi. Sana hükümeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin El-Ezzi ise, "Ülkemiz, Amerikan ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırgan saldırıya maruz kaldı ve hiç şüphesiz Londra ve Washington, ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacak" açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray'dan açıklama

ABD Başkanı Joe Biden da, saldırılarla ilgili yazılı açıklama yayınladı. "Halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğim" diyen Biden'ın açıklaması şu şekilde:

"Bugün, benim talimatım doğrultusunda ABD askeri kuvvetleri, Birleşik Krallık ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle, Husi isyancıların dünyanın en hayati su yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmak için Yemen'de kullandığı bir dizi hedefe başarıyla saldırı düzenledi.

Bu saldırılarla, tarihte ilk kez gemisavar balistik füzelerin kullanılması da dahil olmak üzere, Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası deniz gemilerine yönelik benzeri görülmemiş saldırılarına doğrudan yanıt olarak verildi. Bu saldırılar ABD personelini, sivil denizcileri ve ortaklarımızı tehlikeye attı, ticareti tehlikeye attı ve seyrüsefer özgürlüğünü tehdit etti. Uluslararası ticari gemiciliğe yönelik 27 saldırıdan 50'den fazla ülke etkilendi. 20'den fazla ülkeden mürettebat, korsanlık eylemleri nedeniyle tehdit edildi veya rehin alındı. 2 binden fazla gemi Kızıldeniz'den kaçınmak için binlerce mil yol değiştirmek zorunda kaldı; bu da ürün nakliye sürelerinde haftalarca gecikmelere neden olabilir. Ve 9 Ocak'ta Husiler, doğrudan Amerikan gemilerini hedef alarak bugüne kadarki en büyük saldırısını başlattı.

Uluslararası toplumun bu pervasız saldırılara tepkisi birleşik ve kararlı oldu. Geçtiğimiz ay ABD, uluslararası gemiciliği savunmaya ve Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını caydırmaya kararlı 20'den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon olan Refah Muhafızı Operasyonu'nu başlattı. Ayrıca Husi tehditlerini kınayan 40'tan fazla ülke arasındaydık. Geçtiğimiz hafta, 13 müttefikimiz ve ortağımızla birlikte, Husi isyancıların, saldırıları durdurulmadığı takdirde sonuçlarına katlanacaklarına dair açık bir uyarıda bulunduk. Dün de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Husilerin ticari ve ticari gemilere yönelik saldırılarına son vermesini talep eden bir kararı kabul etti.

Bugünkü savunma eylemi, bu kapsamlı diplomatik kampanyayı ve Husi isyancılarının ticari gemilere yönelik artan saldırılarını takip ediyor. Bu hedefli saldırılar, ABD ve ortaklarımızın personelimize yönelik saldırılara tolerans göstermeyeceğine veya düşman aktörlerin dünyanın en kritik ticari rotalarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğine dair açık bir mesajdır. Gerektiğinde halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğim."

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası 'Deniz Görev Gücü' kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da 'Refah Muhafızı Operasyonu' adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu. Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir 'tedarik zinciri krizinin' başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı. DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN