Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin’i kontrol altına almaya yönelik stratejisinde kullandığı Taiwan kartı seçimlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Temsilciler Meclisi'nin Hint-Pasifik alt komitesindeki üst düzey Demokrat Temsilci Ami Bera, yakında Taipei'ye yapılacak bir gezide bir grup milletvekiline katılacak. Bunun 13 Ocak bölgesel seçimlerinden sonra adaya giden ilk ABD kongre heyeti olması bekleniyor. ABD’li politikacı Bera, cuma günü verdiği bir röportajda ABD kongre üyelerinin Lai'ye "hoş geldiniz" ve "tebrik" mesajı göndereceklerini belirterek, ziyaretin "ABD'nin adanın demokrasisine verdiği desteği" göstereceğini vurguladı. Bera ayrıca sadece seçimde muhalefete düşen Kuominang ve Taiwan Halk Partisi’nin (TPP) ziyaret etmek istediklerini sözlerine ekledi.
Resmi sonuçlara göre 2020 seçimlerinde 8 milyonun üzerinde oy alan (yüzde 57) ABD yanlısı Demokratik İlerleme Partisi’nin oyları son seçimde 5 milyonun biraz üzerine (yüzde 40) çıkabildi. Muhalefete düşen kurucu parti Kuomintang adayı Hou Yu-ih ise 4 milyon 671’in oy alırken, Tayvan Halk Partisi’nin adayı Ko Wenje 3 milyon 690 bin seçmen tarafından tercih edildi. Kısacası Demokratik İlerleme Partisi’nin zaferini bölünen muhalefet kendi eliyle yaratmış oldu. Demokratik İlerleme Partisi, muhalefetin bölünmüşlüğünden ve tartışmalı bir takım olaylardan faydalanarak zafer ilan etmesine karşın parlamentoda ise (Yasama Yuanı) çoğunluğu kaybetti. Parlamentoda Kuomintang’ın 52, Demokratik İlerleme Partisi’nin 51 ve Halk Partisi’nin 8 sandalyesi bulunuyor.
“Yeşil Terör” korkusu başladı
Adadan çıkan seçim sonuçlarını ve ABD heyetinin olası Taiwan ziyaretini tartışan Çin’in Global Times gazetesi iki temel sonuca dikkat çekti. Gazete Demokratik İlerleme Partisi’nin bir dönemde daha iktidarda kalmasının halka “yeşil terör” olarak yansıyabileceğini söyledi. Demokratik İlerleme Partisi’nin yeşil rengi kullandığını anımsatan gazete adadaki çoğunluğun ana kara ile iletişim halinde olmak istediğini ancak bunun bir “suça” dönüşmesinden korktuğunu aktardı.
Gazeteye konuşan Taiwan sakinleri ağır para cezaları alabileceklerini, aile sakinlerinin tehdit edilebileceğini ya da adayı terk etmelerinin yasaklanabileceği endişelerini dile getirdiler. Taiwan adasından Xianmen’deki Huagiao Üniversitesi’ne doktora araştırması için gelen Chiang Li-chi yaptığı açıklamada “Demokratik İlerleme Partisi’nin ana kara ile gerilimine karşı çıkıyoruz. Bununla birlikte partinin adayı ekonomik bunalıma sürükleyen beceriksizlik ve yolsuzluğuna da karşı çıkmaktayız.” İfadelerini kullandı.
Yasaklara karşı yaratıcı çözüm
Demokratik İlerleme Partisi’nin ana kara ile olan iletişimsizlik siyasetine karşı ise Çin’in yeni birleşme alanlarına ağırlık vermesi bekleniyor. Çinli uzmanlar Taiwan’ın karşısında yer alan Fujian eyaletindeki Entegre Kalkınma Bölgesi’nin daha da gelişeceği öngörüsünde bulundu. Taiwanlı şirketlerin Çin pazarından faydalanmalarını öngören projeyi Xiamen Üniversitesi Tayvan Araştırmaları Merkezi’nden Profesör Li Fei, adadaki yasakçı yönetime karşı birleşmenin yaratıcı bir yolu olarak niteldi. Xi “Adadaki ayrılıkçı olmayan siyasi partiler tarafından yönetilen il ve ilçeler olarak şu anda Boğazlar arasındaki entegrasyonu ve ortak kalkınmayı teşvik etmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.
Öte ayandan ABD’li heyetin ziyaretlerinin demokrasi ya da insan hakları gibi gerekçelerle ile değil jeopolitika ile ilgisi olduğunu belirten Çin Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Li Xiang “Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler Çin ile rekabet halindeyken ‘Taiwan Kartını’ en iyi şekilde kullanmak noktasında hemfikir çünkü bu kartı kullanmaları ile çok az zamanlarının kaldığını onlar da fark ettiler.” dedi.
Diğer Çin haberleri için tıklayınız.