Dış Haberler Servisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çin ile yaptığı görüşmelerde verdiği sözlere rağmen “kırmızı çizgi” olarak kabul edilen Taiwan adası özelinde kışkırtma planlarına devam ediyor. Financial Times gazetesi konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Beyaz Saray’ın Demokrat Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg ve eski Cumhuriyetçi Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley liderliğinde karma bir heyetin Taiwan adasını ziyaret etmeyi planladığını iddia etti. Haberde Taiwan adasındaki bölgesel liderlik seçimleri anımsatılarak ABD’li heyetin kazanan ve kaybeden taraflara Washington ile ada arasındaki sözde benzersiz ilişki konusunda bilgi vereceği, açık bir iletişim kurulacağı öne sürüldü.

Associated Press (AP) haber ajansı da ABD’li yetkililerin ada yönetimiyle ilişkiye geçmenin en etkili yolunu aradığını belirtirken, CNN International’a göre ise üst düzey bir görevli, ABD’nin “Tek Çin” politikasına bağlılığını bildirmekle birlikte Taiwan’ın özel öneminden bahsedileceğini aktardı.

Sözde 'Taiwan’ın bağımsızlığı' girişimleri kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacak Sözde 'Taiwan’ın bağımsızlığı' girişimleri kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacak

“En önemli ve hassas konu”

Batı basınında çıkan haberler ve kulislerde yer alan iddialar yanıt perşembe günü Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'yi tek Çin ilkesine uymaya, Taiwanlı ayrılıkçılara yanlış sinyaller göndermeyi bırakmaya ve Taiwan'ın bölgesel lider seçimine herhangi bir şekilde müdahale etmekten kaçınmaya çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning “Taiwan, Çin’in vazgeçilmez bir parçasıdır. Çin, ABD ve Taiwan yetkilileri ile her türlü resmi görüş alışverişine şiddetle karşı çıkar.” dedi. Mao Ning konuşmasının devamında Çin’in ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve güçlü önlemler alacağının altını çizdi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Uluslararası Departmanı başkanı Liu Jianchao, bu hafta ABD'yi ziyaret ederek ABD'yi "Taiwan'ın bağımsızlığını" desteklememe taahhüdüne uymaya çağırırken, benzer bir açıklama da Çin’in ABD büyükelçisi Xie Feng’den gelmişti. Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin 45. Yılında konuşan Xie Feng, Taiwan konusunu iki ülke arasındaki “en önemli ve en hassas konu” olarak tanımlamıştı.

Çin acil durum planı hazırlayacaktır

Çin genelinde de konuyu yakından takip eden uzmanlar Beijing yönetiminin kırmızı çizgi olarak belirlediği Taiwan hususunda sert eylemlerde bulunabileceğini ve Washington’ın politikasının Çin-ABD ilişkilerini temelden sarsabileceği uyarısında bulundu. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden ABD Çalışmalar uzmanı Lü Xiang, ABD’nin ayrılıkçıları cesaretlendirmek adına adaya heyet yolladığını ancak bunun istenen sonucu vermeyeceğini söyledi. Lü, Çin’in toprak bütünlüğünden taviz vermeyeceğini vurgulayarak “Çin inisiyatif alarak her türlü acil durum planını hazırlayacaktır.” diye konuştu.

Beijing’de yer alan Renmin Üniversitesi’nden ABD Çalışmaları uzmanı Diao Danming de Çin’in İngilizce yayın yapan Global Times gazetesine verdiği demeçte “ABD, Çin’in atacağı adımlardan endişe etmek yerine verdiği sözleri yerine getirmeli. Çin’nden bir tepki gelirse bu Washington’ın atacağı adımların sonucu olacaktır.” ifadesini kullandı.

Financial Times gazetesine adının açıklanmaması kaydıyla konuşan eski bir ABD’li yetkili de heyetin seçimden sonra Taipei’yi ziyaret etmesinin geri tepebileceği uyarısında bulunmuştu.

Diğer Çin haberleri için tıklayınız.