Gökhun Göçmen

Dünya gündemini yakından ilgilendiren konularla bu yıl da dünya basınında yoğun ilgi gören TRT World Forum 2023 iki gün süren etkinliklerin ardından sona erdi. Bölgesel ve küresel meselelerin derinlikli tartışılarak çözüm önerilerinin dikkate sunulduğu ve anlayış zemininin güçlendirildiği etkinlikte, 10 açık oturum ve 8 yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Farklı coğrafyalardan 150’nin üzerinde uluslararası bilinirliği olan üst düzey konuşmacıların katıldığı forumda yeni dünya düzeni de masaya yatırıldı.

Sözde 'Taiwan’ın bağımsızlığı' girişimleri kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacak Sözde 'Taiwan’ın bağımsızlığı' girişimleri kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacak

Zirvenin katılımcı ve dinleyiciler arasında yer alan akademisyenler de CGTN Türk’e yaptıkları açıklamalarda etkinliğin son derece önemli bir atmosferde gerçekleştiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Tarik Oğuzlu zirveyi “Dünyanın farklı ülkelerinden insanların Türkiye’de ağırlanması, görüş alış verişinde bulunulması son derece olumlu. Dünya gündemini meşgul eden Gazze’deki savaş gibi sorunların Batılı ve Doğulu aktörlerinden ağzından dinlemek, bu tartışmalara Türkiye’nin katkı yapması küresel anlamda bir uzlaşının ortaya çıkmasına hizmet edebilir.” sözleri ile değerlendirdi.

Jeopolitiğin geri dönüşü: Yeni Yüzyılda Rekabetler ve Yeniden İttifaklar” başlıklı panele ise Çin’in yükselişi damga vurdu. Çin’in yükselişini tartışan isimler arasında Eski Portekiz Avrupa’dan Sorumlu Devlet Sekreteri Bruno Maçaez, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dış İlişkiler Konseyi’nden Charles Kupchan ve ABD merkezli Atlantik Konseyi’nden Vali Nasr yer aldı. ÇİN GAZZE İÇİN KONFERANS TOPLAYABİLİR

Prof. Dr. Tarık Oğuzlu da Çin’in 7 Ekim’den bu yana Filistin konusunda aldığı tavrı “Rusya’nın Çin’in ve küresel güney olarak tarif ettiğimiz diğer ülkelerin İsrail’in pozisyonu ciddi anlamda eleştirmeleri, Filistin’den yana bir tavır koymaları ABD’nin ve Batı’nın mutlaka dikkate alması gereken bir durum.” ifadeleri ile tanımladı. Prof. Dr. Tarık Oğuzlu açıklamasının devamında ise şunları kaydetti:

“Çin’in ve Rusya’nın biraz daha inisiyatif alıp İsrail ve ABD’ye bu işin sürdürülemeyeceğini, böyle giderse ciddi maliyetler ortaya çıkaracağını söylemeleri ve hareketleri ile de göstermeleri lazım. Çin’in İran ve Suudi Arabistan yakınlaşmasını mümkün kıldığını biliyoruz. Aslında Çin’in siyasi ve jeopolitik anlamda bir oyun kurması gerekiyor. Sadece ekonomik anlamda bu işi sürdürmek mümkün değil. Bölgedeki devletler zaten ekonomik anlamda zaten iş birliği yapmak istiyor ancak Çin’in bir açılım için çözüm paketiyle, öneriyle ortaya çıkması belki de (Gazze için) bir konferans toplaması gerekiyor.”