‘Dayanışma ve sorumluluk arasında bir denge’
Yasa değişikliği ile AB sınırındaki iltica prosedürleri hızlanacağı, yeni sıkı tarama sistemleri uygulayacağı ve uluslararası koruma almaya hak kazanamayan kişilerin ülkelerine geri gönderileceği öne sürülüyor.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, sosyal medya hesabı X'te, "Tarih yazıldı. AB'de göç ve iltica konularının nasıl ele alınacağına ilişkin sağlam bir yasal çerçeve sunduk. Yapımı 10 yıldan fazla sürdü. Ama biz sözümüzü tuttuk. Dayanışma ve sorumluluk arasında bir denge. Bu Avrupa'nın yoludur" paylaşımında bulundu.
Ancak oylama sırasında temsilciler arasında yaşanan gerginlikler, yasaların bölücü niteliğini ortaya koyuyor.
Yasa karşıtı sesler yükselmeye devam ediyor: 'Bu anlaşma öldürür'
Protestocular, yeni Göç ve İltica Anlaşması'nın Genel Kurul'daki oylaması sona erene kadar sloganlar attı. Aynı anda Genel Kurul salonunda da bir grup eylemci, 'Bu anlaşma öldürür. Hayır oyu verin!' sloganları atarak, oylamayı böldü.
Oxfam daha önce anlaşmayı insan haklarının korunmasından ziyade ‘caydırıcılık, gözaltı ve sınır dışı etme’ reçetesi olarak kınamıştı.
Önerilen 10 yasa tasarısından 8'inin aleyhine oy kullanan solcu milletvekilleri de tasarıyı insan hakları güvenliğine öncelik vermediği için eleştirdi.
Yeni yasaların artık Avrupalı liderler tarafından onaylanması gerekiyor; Polonya'nın yeni başbakanı Donald Tusk, yeni kuralları kabul etmeyeceğini söyleyen muhalif duruşunu koruyor.
DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN