Tarihte bugün neler yaşandığı insanlar tarafından merak ediliyor. Peki 27 Aralık tarihinde Türkiye'de ve dünyada neler yaşandı? 27 Aralık'ın özel bir anlamı var mı? 105 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk neden Ankara'ya gitti?
İşte tarihe damga vuran olaylar ve detaylarıyla bugünün önemi...
105 yıl önce Gazi Mustafa Kemal niçin Ankara'ya gitti?
Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta yer verdiği "Genel durumu yönetip, yürütme sorumluluğunu üzerine alanlar, en önemli hedefe ve en yakın tehlikeye elden geldiği kadar yakın yerde bulunmalıdırlar" sözü, Millî Mücadele'nin kalbi olan Ankara’nın önemine ve Ankara'nın yeni başkent olma gerekliliğine işaret etmektedir.
Birinci Dünya Savaşı'nın bitimiyle birlikte, İttifak bloğunun hezimete uğraması sonucu Osmanlı İmparatorluğu fiilen dağılmış ve İtilaf devletleriyle Mondros Mütarekesi (30 Ekim 1918) imzalanmıştır. Mustafa Kemal, 5 Temmuz 1917’de Filistin’de yeni teşkil edilen Yıldırım Ordular Grubunun 7. Ordu Komutanlığına atanmış, ancak eski Almanya Genelkurmay Başkanı Mareşal Falkenhayn ile anlaşamaması nedeniyle 2 Ekim 1917’de istifa ederek İstanbul’a dönmüştür. Ancak Filistin Cephesi’nde durumun kritikleşmesi üzerine, Padişah VI. Mehmet Vahidüddin tarafından 5 Ağustos 1918’de tekrar 7. Ordu Komutanlığına atanmıştır. Mustafa Kemal, komutanlığını yaptığı 7. Ordu, 8. Ordu ve 4. Ordularıyla, Nablus Muharebesi’nde İngilizlerden ağır bir hezimet almış ve bu sebeple Payitaht’a (İstanbul) gitmek zorunda kalmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın fitilini ateşleyecek olay da burada başlamıştır.
19 Mayıs 1919'da 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal, Bandırma Vapuru ile Samsun’a ayak basarak, yeni bir dönemin kapılarını aralamıştır. Aynı yılın Haziran ayında Amasya Tamimi, Temmuz ayında Erzurum Kongresi ve Eylül ayında Sivas Kongresi yapılmış, somut ve önemli adımlar atılmıştır. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin kurulmasına kadar çalışmalar Ankara’da devam etmiştir.
Mustafa Kemal’in Millî Mücadelede Ankara’yı referans noktası olarak seçmesinin nedeni, şehrin stratejik konumuydu. Ankara'nın işgal altındaki bölgelere mesafesi, demiryolunun varlığı, telgraf şebekesine sahip oluşu ve burada bulunan 20. Kolordu'nun teşkilatı, Ankara'nın seçilmesindeki önemli faktörlerdir. Mustafa Kemal Atatürk, 18 Aralık 1919’da Sivas’tan ayrılarak yanındakilerle birlikte Ankara'ya hareket etmiştir. Kuvayı Milliye hareketine Ankara halkının gösterdiği destek de oldukça anlamlıydı.
Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919’da Heyeti Temsiliye ile birlikte Ankara'ya gelmiş ve Ankaralılar tarafından büyük bir coşku ve sevgiyle karşılanmıştır. Ankara halkı, davul ve zurna eşliğinde onları karşılayarak büyük bir sevgi gösterisi yapmıştır. Artık Ankara, Heyeti Temsiliye'nin ve Millî Mücadele'nin kalbi haline gelmişti.
Dünyada ve Türkiye’de 27 Aralık: Tarihte bugün neler oldu?
- 537 - Ayasofya'nın yeniden inşası, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un kişisel gözetiminde tamamlandı. II. Theodosius tarafından yaptırılan ikinci Ayasofya, 532 yılındaki Nika Ayaklanması sırasında yanmıştı.
- 1831 – İngiliz doğa bilimci Charles Darwin’in içinde olduğu “Beagle” adlı keşif gemisi yola koyuldu.
- 1845 – Eter ilk kez ABD’nin Georgia eyaletinin Jefferson şehrinde, doğum hekimliğinde anestetik olarak kullanıldı.
- 1901 – Japon kimyager Takamike ve Amerikalı fizikçi Abel, adrenalin hormonunu buldu.
- 1907 – Paris’te İkinci Jön Türk Kongresi yapıldı. Sonuç bildirgesinde Sultan Abdülhamit yönetimi eleştirildi.
- 1919 – Samsun’da ateşlediği kurtuluş mücadelesinin ardından Erzurum ve Sivas kongrelerini toplayan Mustafa Kemal Paşa, Heyet-i Temsiliye üyeleriyle Sivas’tan Ankara’ya geldi.
- 1921 – Mersin’in Tarsus ilçesi Fransız işgalinden kurtuldu.
- 1928 – İstanbul Belediyesi, eski harflerle yazılı tabelalarını değiştirmeyen dükkân sahiplerini cezalandırdı.
- 1934 – Türk opera tarihinin iki önemli eserinin (Taş Bebek ve Bay Önder) prömiyeri Ankara Halkevi’nde yapıldı.
- 1936 – Şair Nâzım Hikmet gözaltına alındı.
- 1939 – Erzincan Depremi: Türkiye’nin Erzincan ilinde Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde bir deprem oldu; 32.962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı.
- 1944 – Çapakçur bölgesinin adı Bingöl olarak değiştirildi.
- 1945 – 28 devletin üzerinde anlaştığı ilkeler doğrultusunda Dünya Bankası kuruldu.
- 1949 – 300 yıl süren Hollanda egemenliğinden sonra Kraliçe Juliana, Endonezya’nın bağımsızlığını tanıdı.
- 1949 – Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri arasında Kültür Antlaşması imzalandı.
- 1965 – Birleşik Krallık’ın Kuzey Denizindeki petrol çıkarma platformu devrildi: 4 kişi öldü, 9 kişi kayboldu.
- 1967 – Kıbrıs Türk toplumu, Ada’da “Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi”ni kurdu. Başkanlığa Fazıl Küçük getirildi.
- 1968 – Aya ilk insanlı uçuşu gerçekleştiren Apollo 8 dünyaya döndü.
- 1975 – Hindistan Bihar’da, maden ocağında patlama: 372 kişi öldü.
- 1977 – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanlığına Abdullah Baştürk seçildi.
- 1977 – Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi yakıldı, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi bir yıl süreyle kapatıldı.
- 1978 – İspanya, 40 yıl süren diktatörlük rejiminin ardından demokrasiye geçti.
- 1979 – Özel eğitimli bir Sovyet birliğinin Kabil Havaalanı’nı ele geçirmesinin ardından, Kabil’deki Afgan Hükûmeti devrildi. Afganistan Devlet Başkanı Hafızullah Amin görevinden uzaklaştırıldı ve öldürüldü. 10 yıldan fazla sürecek iç savaş başladı. Afganistan’ın başına Babrak Karmal getirildi.
- 1979 – Kenan Evren liderliğindeki Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e uyarı mektubu verdi.
- 1980 – İstanbul’da DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve Genel Sekreter Fehmi Işıklar’la beraber 68 sendikalı tutuklandı.
- 1981 – Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert’in katil sanığı Rıfat Yıldırım, Berlin’de yakalandı.
- 1985 – İsrail Hava Yolları El Al’ın Roma Fiumicino – Leonardo da Vinci Havalimanı ve Viyana Uluslararası Havalimanındaki bürolarına, Ebu Nidal örgütü tarafından saldırı düzenlendi. Roma Havaalanı’ndaki saldırıda; 16 kişi öldü, 99 kişi yaralandı, 5 örgüt üyesinden 3’ü ölü olarak ele geçirildi. Viyana Havaalanındaki saldırıda ise 3 kişi öldü, 39 kişi yaralandı, 3 örgüt üyesinden 1’i ölü olarak ele geçirildi.
- 1987 – Ankara Kültür Merkezi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 68. Yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı.
- 1999 – Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, başörtüsünün yükseköğretim kurumlarında serbest sayılan kıyafet kapsamında düşünülemeyeceğine karar verdi.
- 2002 – Çeçenistan’ın Moskova yanlısı Hükûmet Karargahı’na bombalı kamyonla intihar saldırısı düzenlendi: 72 kişi öldü.
- 2004 – Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko, Ukrayna seçimlerini kazandı.
- 2007 – Türkiye’de ülke çapındaki pilot okullarda SBS denemeleri yapıldı.
- 2008 – İsrail, Gazze kenti civarına hava saldırısı düzenledi: 230 kişi öldü, 400’den fazla kişi yaralandı.