Otomobil fuarları sektörün kalbinin attığı, yeni modellerin tanıtıldığı, sektöre yöne veren trendlerin belirlendiği önemli organizasyonlar. Tüketiciler son teknoloji araçlara bu fuarlar aracılığıyla ulaşıp, otomotiv endüstrisinin geleceğine yönelik fikir sahibi oluyorlar. Otomobil fuarları yöneticiler, mühendisler ve tasarımcılar dâhil olmak üzere sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. Katılımcılar iş ağları ile iş birliği fırsatları yakalıyorlar.
2024 Beijing Uluslararası Otomobil Fuarı da dünyanın en büyük otomobil pazarı olarak öne çıktığını belirten Baran Çelik, “1990 yılından bu yana düzenlenen organizasyonun bu yıl da başarıyla gerçekleştirileceğine inanıyorum.” dedi.
Avrupa’da elektrikli araç sektöründeki düşüşün nedeni
Geçen yıl Çin'den ihraç edilen araç sayısı 4 milyon 910 bini aşarak, dünya genelinde birinci sıraya yükseldi. Bu gelişme üzerine ABD, Çin'in akıllı araçları ve ilgili yedek parçalarının ithalatını kısıtlamak için gümrük vergileri dışındaki yöntemlere başvururken, AB ise Çin'in elektrikli araçlarına yönelik bir anti-sübvansiyon soruşturması başlattı.
Küresel olarak baktığımızda özellikle Avrupa’da bir düşüş yaşandı. Bunun birden fazla nedeni olduğunu söyleyen Baran Çelik, “Avrupa’da 2023 yılında yüzde 15’in üzerine çıkan elektrikli araçların Pazar payı, 2024 yılı ilk üç ayında yüzde 10 bandına geriledi. Öncelikle küresel çapta sıkı para politikaları tüketici taleplerini etkiliyor. Avrupa pazarındaki büyüme yavaşlamış durumda. Bir yandan tasarruf eğilimi artarken, elektrikli araç fiyatlarının henüz yeterince aşağıya inmemesi bu araçların konvansiyonel araçlar ile rekabetini olumsuz etkiliyor. Diğer taraftan özellikle Avrupa’da şarj altyapısının yetersizliği, menzil ve batarya problemleri, batarya hammaddeleri ile ilgili belirsizlikler, ikinci el elektrikli araçların hızlı değer kaybı gibi farklı problemler de tüketici tercihlerini etkiliyor.” İfadesini kullandı.
“Çin’in otomotiv ihracatındaki liderliği sürpriz değil ve bu liderlik devam edecek”
2023 yılında Çin, Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük araç ihracatçısı oldu. Çin elektrikli araç dönüşümünün liderliğini yapıyor. Diğer ülkelerde görülen şarj altyapı sorunları, menzil ve batarya problemleri Çin’de büyük ölçüde çözülmüş durumda. Ayrıca Çin’deki elektrikli araçlar, Çin pazarındaki muadilleri karşısında rekabetçi bir fiyat ile pazarda yer alabiliyor.
Çin’in elektrikli araçlara yaptığı yatırımın karşılığını aldığının altını çizen Baran Çelik, “Tesla, BMW, Renault gibi küresel üreticiler Çin’de elektrikli araç üretip, ihraç ediyorlar. BYD global çapta elektrikli araçlarda Tesla ile rekabet edebilecek bir konuma ulaştı. Diğer taraftan Çin’in konvansiyonel içten yanmalı araç teknolojilerinde de geliştiğini, ileri teknoloji ve yüksek güvenlik standartlarına sahip içten yanmalı araçlar ile de küresel pazarda yoğun talep aldığını da görebiliyoruz. Dolayısıyla Çin’in ihracat liderliği sürpriz değil ve bu liderliğin bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN