T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği ve İpek Yolu Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen Uluslararası İpekyolu Film Festivali, afişinde İpekyolu coğrafyasında yüzyıllardır önemli bir sembol olan geyik ve geyik boynuzu figürlerine yer verdi.
13-15 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda gösterimler, söyleşiler ve atölyelerle zengin bir program izleyiciyi bekliyor. Ödül töreni, 19 Aralık’ta Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Festivalin ilk günü, Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz’ün konuşmasıyla başladı.
"Bence festivalin en büyük başarısı bu"
Güleryüz, sinemanın kültürler arası bir köprü olma görevini vurgularken, özellikle bu festivalin sadece İpekyolu coğrafyasından değil, dünyanın dört bir yanından gelen filmleri ve sanatçıları da kapsamasına dikkat çekti. Güleryüz, "Gerçekten, insanı bu kadar olumsuz süreçten geçsek bile bir umut veren bir tarafı var sanatın. 12 yıl önce yola çıktığımızda temel amaçlarımızdan birisi de orada yer alan gençlere alan açmak, onlarla dayanışma içinde olmak, onları keşfetmekti. Gelinen süreçte bunun başarıldığını görüyorum, çünkü festivalimizin ilk yıllarında ödül alıp uzun metraj çeken, şimdi ise festivalimizde jüri olarak yer alan arkadaşlarımız var. Bence festivalin en büyük başarısı bu. Birçok etkinliği bir arada sürdürüyoruz, ama dar bir ekipte. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği var. Bu yıl İBB bu salonu dizayn etmiş. Beyoğlu Sineması da gerçekten bir kültür merkezi oldu. İnsanların nefes aldığı bir alana dönüştü" dedi.
"Toplamda 279 film başvuruda bulundu"
Açılışta konuşma yapan festival direktörü Feza Sınar ise bu yıl festivale katılan toplam 279 filmin, sinemanın uluslararası bir dil olduğunu bir kez daha kanıtladığını dile getirdi.
Sınar, "İpek Yolu Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından SETAM iştirakiyle düzenlenen festivalimiz, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü başta olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu Sineması ve Şişli Belediyesi’nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin salon desteği ile gerçekleşmektedir.
Bu yıl, İpek Yolu kültür coğrafyasının ana yarışma grubunda yer alan Türkiye, İtalya, Yunanistan, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Japonya, Güney Kore, Singapur, Hindistan, İran, Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerin filmleri yanı sıra, Almanya, Fransa, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Lüksemburg, Bangladeş, Portekiz ve İspanya gibi dünyanın çeşitli yerlerinden kardeşlik ödülü için yarışmak üzere toplamda 279 film başvuruda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.
Yarışma kategorileri
-Ulusal Kategoriler
Belgesel Film: En iyi belgesel film, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi senaryo, en iyi kurgu.
Animasyon Film: En iyi animasyon film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi animatör.
Kısa Film: En iyi kısa film, en iyi kadın ve erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi senaryo.
-Uluslararası Kategoriler
En iyi kurmaca film,
En iyi yönetmen,
En iyi senaryo,
En iyi belgesel,
En iyi animasyon
Jüri Özel Ödülü